


Sezon na letnie owoce to najlepszy czas na przygotowanie pysznego ciasta. Delikatne, puszyste ciasto, a do tego duża ilość sezonowych smakołyków. Tym razem stawiam na aromatyczne morele. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Morele pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.
W misie miksera umieść miękkie masło, ucieraj na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego, następnie dodawaj stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładnie i ucierając.
Do misy robota dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksuj do połączenia się składników.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż do niedużej formy o wymiarach ok. 21 x 21 cm.
Na wierzchu połóż kawałki moreli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Pozostaw do przestudzenia i posyp cukrem pudrem.