Ciasto z morelami
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Ciasto z morelami
Ciasto z morelami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Morele pokrój na mniejsze kawałki, usuń pestki.
W misie miksera umieść miękkie masło, ucieraj na puszystą masę przy pomocy robota kuchennego, następnie dodawaj stopniowo żółtka i cukier puder cały czas dokładnie i ucierając.
Do misy robota dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Zmiksuj do połączenia się składników.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy, delikatnie wymieszaj szpatułką. Masę wyłóż do niedużej formy o wymiarach ok. 21 x 21 cm.
Na wierzchu połóż kawałki moreli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° C i piecz przez około 40 minut (do suchego patyczka).
Pozostaw do przestudzenia i posyp cukrem pudrem.
Komentarze