Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciasto z wiśniami i orzechami laskowymi.

Składniki

forma sprężynowa o średnicy 26 cm
200 g mąki
opakowania proszku do pieczenia
180 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
1 szczypta soli
80 g masła lub margaryny
żółtek
3 łyżka mleka
100 g zmielonych orzechów laskowych
krople aromatu z gorzkich migdałów
białek
20 g cukru
słoiczek wiśni (350 g po odsączeniu)
masło i mąka do formy

Opis wykonania

Proszek do pieczenia zmieszać z mąką i przesiać przez sito do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, tłuszcz, żółtko oraz mleko i utrzeć z tego sprężystą masę. Dodać orzechy laskowe i aromat z gorzkich migdałów i wymieszać. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę dodawać po trochu w trakcie ucierania. Natłuszczyć dno formy i posypać odrobiną mąki. Włożyć ciasto i ułożyć na nim dobrze odsączone wiśnie. Ciasto piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: ciasto można upiec również ze świeżymi wiśniami lub innymi owocami. Wskazówka: owoce należy dobrze odsączyć, dzięki czemu ciasto dobrze się zapieka.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych