

Ciasto z wiśniami i orzechami laskowymi.
Proszek do pieczenia zmieszać z mąką i przesiać przez sito do miski. Dodać cukier, cukier waniliowy, sól, tłuszcz, żółtko oraz mleko i utrzeć z tego sprężystą masę. Dodać orzechy laskowe i aromat z gorzkich migdałów i wymieszać. Białko ubić z cukrem na sztywną pianę dodawać po trochu w trakcie ucierania. Natłuszczyć dno formy i posypać odrobiną mąki. Włożyć ciasto i ułożyć na nim dobrze odsączone wiśnie. Ciasto piec w podany sposób. Sposób nastawiania: gorące powietrze 170-180⁰C oraz mikrofalówka 90 W, 30-40 minut. Wariant: ciasto można upiec również ze świeżymi wiśniami lub innymi owocami. Wskazówka: owoce należy dobrze odsączyć, dzięki czemu ciasto dobrze się zapieka.