Cielęcina z sosem koperkowym
4 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Cielęcina w sosie koperkowym
Cielęcina w sosie koperkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso opłukać, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym liściem laurowym. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym przełożyć do szczelnie przykrytego rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu około godziny. Po uduszeniu mięso wyjąć, trochę przestudzić i pokroić w plastry. Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, dodać ocet winny i żółtko, rozmieszane w małej ilości sosu z duszonego mięsa. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość wymieszać z sosem i posiekanym koperkiem. Następnie włożyć do rondla plastry cielęciny i podgrzać na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami.
Komentarze