Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na cielęcinę w sosie z koperku.

Składniki

75 dkg cielęciny
liście laurowe
1 szklanka rosołu z kostki
sól, pieprz
Składniki na sos:
3 dkg masła
1 szklanka rosołu
2 łyżka mąki
2 łyżka octu winnego
1 łyżeczka cukru
żółtko
2 łyżka posiekanego koperku
sól, pieprz

Opis wykonania

Mięso opłukać, natrzeć pieprzem, solą i zmiażdżonym liściem laurowym. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce, po czym przełożyć do szczelnie przykrytego rondla, podlać rosołem i dusić na małym ogniu około godziny. Po uduszeniu mięso wyjąć, trochę przestudzić i pokroić w plastry. Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić zasmażkę, rozprowadzić ją rosołem, dodać ocet winny i żółtko, rozmieszane w małej ilości sosu z duszonego mięsa. Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Całość wymieszać z sosem i posiekanym koperkiem. Następnie włożyć do rondla plastry cielęciny i podgrzać na bardzo małym ogniu. Podawać z ziemniakami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych