Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Wykwintny obiad

Wykwintny obiad

Obiad, na którym mają pojawić się goście czy świąteczne menu wymagają specjalnych dań, innych niż zwykle. Co podać na uroczysty obiad? Jeśli kuchnia nie jest Twoim ulubionym miejscem, w...

Czytaj więcej
Wykwintny obiad
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Obiad, na którym mają pojawić się goście czy świąteczne menu wymagają specjalnych dań, innych niż zwykle.

Co podać na uroczysty obiad?

Jeśli kuchnia nie jest Twoim ulubionym miejscem, w menu na wykwintny obiad powinny znaleźć się dani proste, ale niecodzienne. Łatwy w przygotowaniu i pyszny schab ze śliwkami podany z pieczonymi ziemniaczkami i domowym zestawem surówek nie wymaga specjalnych umiejętności, jest pyszny i na co dzień nie gości na naszych stołach (żeby schab pozostał soczysty warto go piec w specjalnym rękawie). Łatwym i niecodziennym daniem są polędwiczki wieprzowe duszone w whisky – aromat i smak alkoholu nada polędwiczkom oryginalnego smaku, z kolei zapiekane roladki z indyka lub kurczaka nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami nie wymagają specjalnych składników i efektownie prezentują się na talerzu, podobnie jak łosoś zapiekany ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Mięsa na wykwintny obiad

Łatwo przygotujesz je w formie pieczeni, roladek w sosach lub zapiekanych, duszonych z dodatkiem niecodziennych składników. Do menu na świąteczny obiad pasują także zupy-krem, efektownie wyglądają połączone z dwóch kremów w różnych kolorach, np. zielony rem z brokuła lub zielonego mrożonego groszku połączony z kremem z kalafiora, pomidorów lub selera. Zamiast grzanek, świąteczną zupę podaj z prażonymi płatkami migdałów – niewielka zmiana a zwykłe danie ładnie podane zamienisz w wykwintną potrawę. Jako dodatek do wykwintnego obiadu zaserwuj kilka rodzajów kolorowych domowych surówek, np. startego selera z brzoskwinią doprawionego śmietanką, sałaty masłowej z rzodkiewkami, szczypiorkiem i śmietaną, sałatki z ogórka kiszonego, pomidora i cebulki, pieczonych brukselek czy domowej sałatki colesław.