Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Crêpes Suzette to danie wprost z francuskiej kuchni, które kuszą pomarańsczowym aromatem.

Składniki

Naleśniki:
120 g - mąki
2 szt. - jajek
300 ml - mleka
odrobina - wanilii
1 łyżka - cukru
Sos:
2 łyżki - cukru brązowego
- skórka z pomarańczy
- sok z pomarańczy
120 ml - Cointreau
2 łyżki - masła

Opis wykonania

1

Z podanych składników przyrządzamy ciasto na naleśniki i smażymy je na patelni.

2

Na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i brązowy cukier. Naleśniki zwijamy w kopertę.

Gdy cukier zacznie się karmelizować, układamy naleśniki.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Dodajemy skórkę pomarańczową i powoli wlewamy sok z pomarańczy. Po zredukowaniu sosu, dodajemy Cointreau. Redukujemy, aż powstanie sos o konsystencji syropu.

4

Naleśniki przekładamy na talerz. Do sosu dodajemy drugą część masła, energicznie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, polewamy naleśniki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Polecam zjeść z dżemem malinowym! Pyszne