Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Crêpes Suzette to danie wprost z francuskiej kuchni, które kuszą pomarańsczowym aromatem.

Składniki

Naleśniki:
120 g - mąki
2 szt. - jajek
300 ml - mleka
odrobina - wanilii
1 łyżka - cukru
Sos:
2 łyżki - cukru brązowego
- skórka z pomarańczy
- sok z pomarańczy
120 ml - Cointreau
2 łyżki - masła

Opis wykonania

Z podanych składników przyrządzamy ciasto na naleśniki i smażymy je na patelni.

Na rozgrzanej na płycie grzewczej patelni rozpuszczamy 1 łyżkę masła i brązowy cukier. Naleśniki zwijamy w kopertę.

Gdy cukier zacznie się karmelizować, układamy naleśniki.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Dodajemy skórkę pomarańczową i powoli wlewamy sok z pomarańczy. Po zredukowaniu sosu, dodajemy Cointreau. Redukujemy, aż powstanie sos o konsystencji syropu.

Naleśniki przekładamy na talerz. Do sosu dodajemy drugą część masła, energicznie mieszając. Gdy sos zgęstnieje, polewamy naleśniki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych