Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Miłośnicy czekolady z pewnością nie przejdą obok tego przepisu obojętnie. Po pierwsze kruchy kakaowy spód. Po drugie, solidna pierzynka z bardzo czekoladowego kremu, a pomiędzy tymi dwoma warstwami półpłynny słony karmel. Czego można chcieć więcej od czekoladowych słodkości? Podpowiem jeszcze tylko, że sekretem udanej tarty i cienkiego, kruchego i maślanego w smaku spodu jest wykorzystanie mocno schłodzonych składników i naczyń. Nawet miskę, w której mieszane będzie ciasto warto na jakiś czas włożyć do lodówki, lub zamrażalnika. Dzięki temu trickowi spód tarty zawsze uda się jak należy.

Składniki

Spód:
150 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko jajka kurzego
230 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 g gotowej masy karmelowej (lub kremu toffi własnej roboty)
sól do smaku
200 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30% lub 36%

Opis wykonania

Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego z miską schłodzoną wcześniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. 

W misie robota kuchennego połącz przesianą mąkę z kakao, solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij miksować z pomocą końcówki do ubijania.

Wszystkie składniki powinny się dobrze wymieszać, a masło rozbić na drobne kawałeczki. Następnie dodaj żółtko i cały czas miksując stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. 

W razie potrzeby możesz dodatkowo na koniec ugnieść ciasto dłonią i zebrać w ten sposób wszystkie luźne okruchy. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki 30-40 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i dokładnie ułóż je w formie o średnicy ok. 26 cm w taki sposób, aby ciasto całkowicie przylegało do dna i brzegów formy. Nadmiar odetnij i odstaw tak przygotowany, surowy spód do lodówki na ok. 30 minut.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz spód tarty przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, obciążony ziarnami fasoli lub metalowymi elementami - dzięki temu spód zachowa płaski i jednolity kształt. 

Po 20 minutach zdejmij obciążenie i folię, i piecz jeszcze 5 minut. 

Upieczony spód tarty przestudź, a następnie wyłóż na niego masę karmelową wymieszaną z solą. 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną, tak by powstał gładki i jednolity sos. 

Tak przygotowaną masę wylej na wierzch tarty i odstaw całość do przestygnięcia.

Kiedy czekoladowy krem zastygnie, możesz podawać tartę! Z wierzchu możesz oprószyć ją płatkami soli, płatkami migdałów, lub kolorowymi posypkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych