Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem

Opis wykonania

Miłośnicy czekolady z pewnością nie przejdą obok tego przepisu obojętnie. Po pierwsze kruchy kakaowy spód. Po drugie, solidna pierzynka z bardzo czekoladowego kremu, a pomiędzy tymi dwoma warstwami półpłynny słony karmel. Czego można chcieć więcej od czekoladowych słodkości? Podpowiem jeszcze tylko, że sekretem udanej tarty i cienkiego, kruchego i maślanego w smaku spodu jest wykorzystanie mocno schłodzonych składników i naczyń. Nawet miskę, w której mieszane będzie ciasto warto na jakiś czas włożyć do lodówki, lub zamrażalnika. Dzięki temu trickowi spód tarty zawsze uda się jak należy.

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 1

Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego z miską schłodzoną wcześniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. 

W misie robota kuchennego połącz przesianą mąkę z kakao, solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij miksować z pomocą końcówki do ubijania.

Wszystkie składniki powinny się dobrze wymieszać, a masło rozbić na drobne kawałeczki. Następnie dodaj żółtko i cały czas miksując stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. 

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 2

W razie potrzeby możesz dodatkowo na koniec ugnieść ciasto dłonią i zebrać w ten sposób wszystkie luźne okruchy. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki 30-40 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i dokładnie ułóż je w formie o średnicy ok. 26 cm w taki sposób, aby ciasto całkowicie przylegało do dna i brzegów formy. Nadmiar odetnij i odstaw tak przygotowany, surowy spód do lodówki na ok. 30 minut.

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz spód tarty przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, obciążony ziarnami fasoli lub metalowymi elementami - dzięki temu spód zachowa płaski i jednolity kształt. 

Po 20 minutach zdejmij obciążenie i folię, i piecz jeszcze 5 minut. 

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 4

Upieczony spód tarty przestudź, a następnie wyłóż na niego masę karmelową wymieszaną z solą. 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną, tak by powstał gładki i jednolity sos. 

Tak przygotowaną masę wylej na wierzch tarty i odstaw całość do przestygnięcia.

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 5

Kiedy czekoladowy krem zastygnie, możesz podawać tartę! Z wierzchu możesz oprószyć ją płatkami soli, płatkami migdałów, lub kolorowymi posypkami.

Bosch do kuchni