Czekoladowa tarta ze słonym karmelem

8 porcje
30 min
Średnie
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Czekoladowa tarta ze słonym karmelem
Czekoladowa tarta ze słonym karmelem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego z miską schłodzoną wcześniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce.
W misie robota kuchennego połącz przesianą mąkę z kakao, solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij miksować z pomocą końcówki do ubijania.
Wszystkie składniki powinny się dobrze wymieszać, a masło rozbić na drobne kawałeczki. Następnie dodaj żółtko i cały czas miksując stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta.

W razie potrzeby możesz dodatkowo na koniec ugnieść ciasto dłonią i zebrać w ten sposób wszystkie luźne okruchy. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki 30-40 minut.
Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i dokładnie ułóż je w formie o średnicy ok. 26 cm w taki sposób, aby ciasto całkowicie przylegało do dna i brzegów formy. Nadmiar odetnij i odstaw tak przygotowany, surowy spód do lodówki na ok. 30 minut.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.


Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz spód tarty przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, obciążony ziarnami fasoli lub metalowymi elementami - dzięki temu spód zachowa płaski i jednolity kształt.
Po 20 minutach zdejmij obciążenie i folię, i piecz jeszcze 5 minut.

Upieczony spód tarty przestudź, a następnie wyłóż na niego masę karmelową wymieszaną z solą.
W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną, tak by powstał gładki i jednolity sos.
Tak przygotowaną masę wylej na wierzch tarty i odstaw całość do przestygnięcia.

Kiedy czekoladowy krem zastygnie, możesz podawać tartę! Z wierzchu możesz oprószyć ją płatkami soli, płatkami migdałów, lub kolorowymi posypkami.
Komentarze