Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem

Opis wykonania

Miłośnicy czekolady z pewnością nie przejdą obok tego przepisu obojętnie. Po pierwsze kruchy kakaowy spód. Po drugie, solidna pierzynka z bardzo czekoladowego kremu, a pomiędzy tymi dwoma warstwami półpłynny słony karmel. Czego można chcieć więcej od czekoladowych słodkości? Podpowiem jeszcze tylko, że sekretem udanej tarty i cienkiego, kruchego i maślanego w smaku spodu jest wykorzystanie mocno schłodzonych składników i naczyń. Nawet miskę, w której mieszane będzie ciasto warto na jakiś czas włożyć do lodówki, lub zamrażalnika. Dzięki temu trickowi spód tarty zawsze uda się jak należy.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 1

Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego z miską schłodzoną wcześniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. 

W misie robota kuchennego połącz przesianą mąkę z kakao, solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij miksować z pomocą końcówki do ubijania.

Wszystkie składniki powinny się dobrze wymieszać, a masło rozbić na drobne kawałeczki. Następnie dodaj żółtko i cały czas miksując stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. 

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 2

W razie potrzeby możesz dodatkowo na koniec ugnieść ciasto dłonią i zebrać w ten sposób wszystkie luźne okruchy. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki 30-40 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i dokładnie ułóż je w formie o średnicy ok. 26 cm w taki sposób, aby ciasto całkowicie przylegało do dna i brzegów formy. Nadmiar odetnij i odstaw tak przygotowany, surowy spód do lodówki na ok. 30 minut.

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz spód tarty przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, obciążony ziarnami fasoli lub metalowymi elementami - dzięki temu spód zachowa płaski i jednolity kształt. 

Po 20 minutach zdejmij obciążenie i folię, i piecz jeszcze 5 minut. 

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 4

Upieczony spód tarty przestudź, a następnie wyłóż na niego masę karmelową wymieszaną z solą. 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną, tak by powstał gładki i jednolity sos. 

Tak przygotowaną masę wylej na wierzch tarty i odstaw całość do przestygnięcia.

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem - krok 5

Kiedy czekoladowy krem zastygnie, możesz podawać tartę! Z wierzchu możesz oprószyć ją płatkami soli, płatkami migdałów, lub kolorowymi posypkami.