Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem

Czekoladowa tarta ze słonym karmelem
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Miłośnicy czekolady z pewnością nie przejdą obok tego przepisu obojętnie. Po pierwsze kruchy kakaowy spód. Po drugie, solidna pierzynka z bardzo czekoladowego kremu, a pomiędzy tymi dwoma warstwami półpłynny słony karmel. Czego można chcieć więcej od czekoladowych słodkości? Podpowiem jeszcze tylko, że sekretem udanej tarty i cienkiego, kruchego i maślanego w smaku spodu jest wykorzystanie mocno schłodzonych składników i naczyń. Nawet miskę, w której mieszane będzie ciasto warto na jakiś czas włożyć do lodówki, lub zamrażalnika. Dzięki temu trickowi spód tarty zawsze uda się jak należy.

Składniki

Spód:
150 g masła
2 łyżki cukru trzcinowego
1 żółtko jajka kurzego
230 g mąki pszennej
2 łyżki kakao
¼ łyżeczki soli
3 łyżki zimnej wody

Nadzienie:
400 g gotowej masy karmelowej (lub kremu toffi własnej roboty)
sól do smaku
200 g czekolady deserowej
150 ml śmietanki 30% lub 36%

Opis wykonania

1

Do przygotowania ciasta użyj robota kuchennego z miską schłodzoną wcześniej przez kilkadziesiąt minut w lodówce. 

W misie robota kuchennego połącz przesianą mąkę z kakao, solą i cukrem. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zacznij miksować z pomocą końcówki do ubijania.

Wszystkie składniki powinny się dobrze wymieszać, a masło rozbić na drobne kawałeczki. Następnie dodaj żółtko i cały czas miksując stopniowo dodawaj wodę aż do uzyskania jednolitego ciasta. 

2

W razie potrzeby możesz dodatkowo na koniec ugnieść ciasto dłonią i zebrać w ten sposób wszystkie luźne okruchy. Z ciasta uformuj kulę, spłaszcz lekko i zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki 30-40 minut.

Następnie wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj na grubość około 3-5 mm i dokładnie ułóż je w formie o średnicy ok. 26 cm w taki sposób, aby ciasto całkowicie przylegało do dna i brzegów formy. Nadmiar odetnij i odstaw tak przygotowany, surowy spód do lodówki na ok. 30 minut.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

Piekarnik rozgrzej do temperatury 175°C i piecz spód tarty przez 20 minut pod przykryciem z folii aluminiowej, obciążony ziarnami fasoli lub metalowymi elementami - dzięki temu spód zachowa płaski i jednolity kształt. 

Po 20 minutach zdejmij obciążenie i folię, i piecz jeszcze 5 minut. 

4

Upieczony spód tarty przestudź, a następnie wyłóż na niego masę karmelową wymieszaną z solą. 

W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę i wymieszaj ze śmietaną, tak by powstał gładki i jednolity sos. 

Tak przygotowaną masę wylej na wierzch tarty i odstaw całość do przestygnięcia.

5

Kiedy czekoladowy krem zastygnie, możesz podawać tartę! Z wierzchu możesz oprószyć ją płatkami soli, płatkami migdałów, lub kolorowymi posypkami.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Wygląda przepysznie!
tomusczar
Smakuje rewelacyjnie ja zrobiłem z orzechami i płatkami z migdałów :)