Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Ola Tatka awatar_ola
Czy zastanawiałeś się kiedyś, jak zrobić szyszki, które będą nie tylko smaczne, ale i oryginalne? Oto sposób na niebanalny deser, który z pewnością zaskoczy Twoich gości! Szyszki z ryżu preparowanego i czekolady to przepyszne i efektowne połączenie, które przypadnie do gustu zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Te czekoladowe szyszki, choć wyglądają skomplikowanie, są bardzo proste do wykonania.

Składniki

200 g suche ciasto lub herbatniki
2 łyżka krem czekoladowy
2 łyżka mascarpone (jeśli ciasto jest z masą to bez)
2 łyżka wiórki kokosowe
50 g płatki czekoladowe imitujące listki
1 szczypta cukier puder do posypania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
162.1 kcal
Tłuszcz
7 g
Węglowodany
21.9 g
Błonnik
2.7 g
Białko
0.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Krok 1

Przygotowujemy wszystkie składniki.

Krok 2

Do misy wrzucamy ciasto, dodajemy krem czekoladowy i wiórki kokosowe. Miksujemy przy użyciu robota do uzyskania zwartej konsystencji.

Porada

Jak dobrać odpowiednią ilość składników i przypraw? Ich dobieranie „na oko” nie zawsze jest dobrą metodą. Zintegrowana waga w robocie kuchennym OptiMUM marki Bosch poda Ci dokładne ilości składników znajdujących się w misie i blenderze.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Ciasto dzieli na małe porcje, rolujemy w rękach tworząc małe kuleczki, a następnie trochę je rozciągamy na kształt gruszki. Gotowe kuleczki wkładamy na 30 min do lodówki.

Krok 4

W schłodzone kuleczki wbijamy płatki czekoladowe. Od dołu, ku górze. Gotowe posypujemy cukrem pudrem imitującym śnieg i przechowujemy w lodówce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Pięknie wygląda i tak samo smakuje.
Radosław
Pięknie się prezentują na stole a do tego przepyszne