Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluseczki z jajek i mleka będą idealnym dodatkiem do zupy.

Składniki

szklana forma 0,5 l
jaja
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
65 ml bulionu
65 ml mleka
sól, biały pieprz
1 l masła
kilka listków bazylii

Opis wykonania

Wymieszać jaja z koncentratem pomidorowym, wlać bulion i mleko i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wlać do dobrze natłuszczonej formy i gotować na parze ok. 5 minut. Dodać drobno pokrojone listki bazylii I gotować na parze jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić według uznania w paski lub kostkę. Podawać jako wkładkę do zupy.

 

Sposób nastawiania: 

Piekarnik parowy: gotowanie na parze, 80⁰C, ok. 15 minut.

Wskazówka: kluseczki jajeczno-mleczne nadają się jako wkładka do czystego bulionu, oraz do zupy-kremu z trybulą lub szpinakowej. Aby kluseczki jajeczno-mleczne łatwiej było wyjąć z formy, dno natłuszczonej formy należy wyłożyć paskami papieru do pieczenia.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy