Czerwone kluseczki jajeczno-mleczne
4 porcje
Średnie
Składniki
Czerwone kluseczki jajeczno-mleczne
Czerwone kluseczki jajeczno-mleczne
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wymieszać jaja z koncentratem pomidorowym, wlać bulion i mleko i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku pieprzem i solą. Wlać do dobrze natłuszczonej formy i gotować na parze ok. 5 minut. Dodać drobno pokrojone listki bazylii I gotować na parze jeszcze 10 minut. Ostudzić, wyjąć z formy i pokroić według uznania w paski lub kostkę. Podawać jako wkładkę do zupy.
Sposób nastawiania:
Piekarnik parowy: gotowanie na parze, 80⁰C, ok. 15 minut.
Wskazówka: kluseczki jajeczno-mleczne nadają się jako wkładka do czystego bulionu, oraz do zupy-kremu z trybulą lub szpinakowej. Aby kluseczki jajeczno-mleczne łatwiej było wyjąć z formy, dno natłuszczonej formy należy wyłożyć paskami papieru do pieczenia.
Komentarze