Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie
4 porcje
20 min
Łatwe
Słodziutki, pyszny, naturalny deser.
Składniki
10 szt. daktyle
10 łyżeczka masło orzechowe niesłodzone
100 g gorzka czekolada
Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie
Daktyle z masłem orzechowym w czekoladzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle delikatnie rozkrawamy z jednej strony i wyjmujemy pestkę. Do środka każdego daktyla nakładamy po płaskiej łyżeczce masła orzechowego, uważając aby nie rozerwać daktyli.
Zamiast gotowego masła orzechowego możemy użyć uprażonych na suchej patelni orzechów ziemnych zmiksowanych prze kilka minut na gładką pastę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Pojedynczo wkładamy nadziane daktyle do czekolady i dokładnie obtaczamy. Pozostawiamy do wystudzenia na kuchennej kratce. Przekładamy na talerzyk i chłodzimy w lodówce do uzyskania pełnej twardości.
Komentarze