Daktyle z serem pleśniowym zapiekane w boczku
2 porcje
20 min
Łatwe
Jeśli szukasz wyjątkowej przekąski, która zaskoczy Twoich gości, nasze daktyle nadziewane serem pleśniowym i owinięte boczkiem to strzał w dziesiątkę. Słodycz daktyli doskonale komponuje się z intensywnością sera i chrupkością boczku, tworząc przysmak, który idealnie sprawdzi się jako elegancki dodatek do wieczornego wina czy wykwintny poczęstunek na specjalne okazje.
Składniki
10 szt. - daktyli z pestkami
10 plastrów - wędzonego boczku surowego
100 g - sera pleśniowego niebieskiego
0,5 łyżeczki - tymianku świeżego lub suszonego
2 łyżeczki - miodu
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
537 kcal
Tłuszcz
39.4 g
Węglowodany
27.1 g
Błonnik
17 g
Białko
2.5 g
Sól
1.4 g
Daktyle z serem pleśniowym zapiekane w boczku
Daktyle z serem pleśniowym zapiekane w boczku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle natnij z jednej strony, pozbądź się pestki.
Ser pokrój na kawałki
Każdego daktyla faszeruj kawałkiem sera, posyp tymiankiem i polej miodem, po czym zawiń w plaster wędzonego boczku.
Piecz z użyciem funkcji Air Fry w temperaturze 190 stopni przez 10 minut.
Po wyjęciu z piekarnika podawaj ciepłe
Komentarze