Delikatny piankowy deser z chia i morelami na orzechowo-migdałowym spodzie
1 porcje
40 min
Średnie
Wegański, bezglutenowy, bez cukru i laktozy, a do tego pyszny i zdrowy deser.
Składniki
15 g orzechy włoskie
15 g migdały
30 g morele
150 ml mleko kokosowe
1 łyżka olej kokosowy
1,5 łyżka nasiona chia
1 łyżka kakao
1 łyżeczka ksylitol
1 łyżeczka agar
20 ml woda
3 g jagody Goji
Delikatny piankowy deser z chia i morelami na orzechowo-migdałowym spodzie
Delikatny piankowy deser z chia i morelami na orzechowo-migdałowym spodzie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przekładam do blendera orzechy, migdały, połowę moreli (15 g) i wszystko ze sobą blenduję. Powstałą masę ugniatam i wylepiam nią spód małej okrągłej formy cukierniczej.
Następnie w garnku roztapiam olej kokosowy, dodaję 100 ml mleczka kokosowego i nasiona chia. Wszystko pozostawiam na wolnym ogniu aż do zagotowania cały czas mieszając. Rozpuszczam połowę agaru w gorącej wodzie i wlewam do garnka, gdy masa zacznie się gotować i stopniowo gęstnieć. Przekładam masę do formy i wkładam do lodówki na 10-15 minut. Pozostałe morele kroje na kawałeczki i nakładam na zgęstniałą masę z chia.
W tym czasie zagotowuję pozostałe 50 ml mleczka kokosowego, dodaję do niego łyżkę kakao. Gdy masa zacznie wrzeć dodaję agaru. Przekładam ją na warstwę moreli i chowam do lodówki na 10 minut. Odrobinę zostawiam do polania deseru.
Gdy całość ładnie zgęstnieje wkładam formę na kilka sekund do wrzącej wody, aby deser odszedł od formy. Przekładam go na orzechowo-migdałowy spód . Podgrzewam na wolnym ogniu pozostałość czekoladowej masy i polewam nią deser. Dekoruję go morelami pokrojonymi w paseczki i jagodami Goji
Komentarze