Deser migdałowo-malinowy
3 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Moja wersja deseru z kaszy jaglanej, migdałów i musu malinowego.
Składniki
3/4 szklanka kasza jaglana
2,5 szklanka mleko
pół szklanka płatki migdałowe
4 łyżeczka miód
1 łyżeczka olej
sól
5 szt. mięta
Deser migdałowo-malinowy
Deser migdałowo-malinowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę i płatki podprażyć na suchej patelni (2–3 min). Zmiksować na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotować, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki miodu oraz sól. Gotować 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskamy bardzo gęstą konsystencję budyniu.
Foremki posmarować olejem i wyłożyć panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.
W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełożyć je wraz z 2 łyżeczkami miodu do rondelka. Gotować przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają pestki w musie, przetrzeć dodatkowo maliny przez sitko.
Deser wyłóż na talerzyk i polać musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą .
Komentarze