Sezon na truskawki coraz bliżej, więc już teraz warto pomyśleć o daniach, które możemy z nich przygotować! Deser truskowkowy z serkiem mascarpone i bananem to idealna propozycja na słodką przekąskę.
Opis wykonania:
Serek mascarpone lekko ubij mikserem, powoli i stopniowo dolewaj śmietankę, dodaj 2-3 łyżki miodu lub cukru i ubijaj, aż do uzyskania puszystej masy (ok. 10 min).
W mikserze lub blenderze zmiksuj ok. 20 truskawek z bananem i dosłódź do smaku 2-3 łyżkami cukru lub miodu.
Pozostałe truskawki pokrój na małe kawałki.
W pucharkach lub miseczkach ułóż masę z serka, a na nim mus truskawkowy.
Na wierzchu ułóż pokrojone na kawałki truskawki. Całość udekoruj płatkami migdałowymi i listkami mięty (opcjonalnie).