Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dip z bakłażana do chleba lub krakersów. Dobre przepisy na smaczne dipy sprawdzą się szczególnie podczas przyjęcia.

Składniki

mały bakłażan
3 łyżka stołowe kwaśnej śmietany
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczka pieprzu
2 łyżka soku z cytryny
mała cebula
natka pietruszki
3 łyżka oliwy z oliwek

Opis wykonania

Umyć bakłażan, nakłuć skórkę w wielu — miejscach i gotować w otwartym naczyniu w podany sposób. Następnie ściągnąć skórkę. Utrzeć bakłażan ze wszystkimi składnikami - z wyjątkiem oliwy z oliwek - w mikserze lub w wyciskarce do piure. Powoli dodawać oliwę. Pozostawić do ostygnięcia w lodówce. Sposób nastawiania: Mikrofalówka 600 W, 5-7 minut. Wskazówka: dip podawany jest jako przystawka z chlebem. Paski chleba lub krakersy podawać powtykane do dipa. Dipem można również smarować całe kromki chleba lub krakersy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych