Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Domowy cydr miodowy

Opis wykonania

Przygotujesz go bardzo szybko z dowolnych owoców. Sprytne przepisy to takie, dzięki którym szybko przyrządzisz wspaniały napój lub danie, nawet zaraz przed przyjściem gości.

Domowy cydr wymaga nieco pracy i cierpliwości, natomiast istnieje możliwość przygotowania cydru na gotowym soku z owoców.



Opis przygotowania:



  1. Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu.

  2. Przelej sok owocowy do butli do fermentacji, następnie dodaj aktywne drożdże i zamieszaj.

  3. Odstaw butlę w ciemne miejsce i utrzymuj ją w stałej temperaturze.

  4. Po około miesiącu leżakowania, przelej cydr znad osadu do uprzednio przygotowanych, czystych butelek.

  5. Do butelek dodaj równomierną ilość miodu, delikatnie zamieszaj i zamknij butelki.

  6. Butelki odstaw do chłodnego miejsca, przechowuj do 6 miesięcy.

TIP



  • Pomimo zawartości alkoholu, cydr charakteryzuje się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Przede wszystkim jest źródłem antyoksydantów – chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zależnie od zastosowanego rodzaju owoców oraz dodatków (w tym przypadku miodu), jest także źródłem witamin i składników mineralnych. To wszystko przy stosunkowo niedużej zawartości kalorii – kilkadziesiąt kilokalorii w szklance (także zależnie od użytych składników).