Domowy cydr miodowy
                                            4 porcje
20 min
Łatwe
                    Przygotujesz go bardzo szybko z dowolnych owoców. Sprytne przepisy to takie, dzięki którym szybko przyrządzisz wspaniały napój lub danie, nawet zaraz przed przyjściem gości.
                
                Składniki
Na 5 litrów
                                                            5 litrów soku owocowego (np. jabłkowego, domowego lub z kartonu)
                                                            1/5 paczki drożdży winiarskich
                                                            5 łyżeczek cukru
                                                            12-15 łyżek dowolnego miodu
                                                    Domowy cydr miodowy
Domowy cydr miodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Domowy cydr wymaga nieco pracy i cierpliwości, natomiast istnieje możliwość przygotowania cydru na gotowym soku z owoców.
Opis przygotowania:
- Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu.
 - Przelej sok owocowy do butli do fermentacji, następnie dodaj aktywne drożdże i zamieszaj.
 - Odstaw butlę w ciemne miejsce i utrzymuj ją w stałej temperaturze.
 - Po około miesiącu leżakowania, przelej cydr znad osadu do uprzednio przygotowanych, czystych butelek.
 - Do butelek dodaj równomierną ilość miodu, delikatnie zamieszaj i zamknij butelki.
 - Butelki odstaw do chłodnego miejsca, przechowuj do 6 miesięcy.
 
TIP
- Pomimo zawartości alkoholu, cydr charakteryzuje się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Przede wszystkim jest źródłem antyoksydantów – chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zależnie od zastosowanego rodzaju owoców oraz dodatków (w tym przypadku miodu), jest także źródłem witamin i składników mineralnych. To wszystko przy stosunkowo niedużej zawartości kalorii – kilkadziesiąt kilokalorii w szklance (także zależnie od użytych składników).
 
                            
Komentarze