Domowy cydr miodowy
4 porcje
20 min
Łatwe
Przygotujesz go bardzo szybko z dowolnych owoców. Sprytne przepisy to takie, dzięki którym szybko przyrządzisz wspaniały napój lub danie, nawet zaraz przed przyjściem gości.
Składniki
Na 5 litrów
5 litrów soku owocowego (np. jabłkowego, domowego lub z kartonu)
1/5 paczki drożdży winiarskich
5 łyżeczek cukru
12-15 łyżek dowolnego miodu
Domowy cydr miodowy
Domowy cydr miodowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Domowy cydr wymaga nieco pracy i cierpliwości, natomiast istnieje możliwość przygotowania cydru na gotowym soku z owoców.
Opis przygotowania:
- Przygotuj drożdże według przepisu na opakowaniu.
- Przelej sok owocowy do butli do fermentacji, następnie dodaj aktywne drożdże i zamieszaj.
- Odstaw butlę w ciemne miejsce i utrzymuj ją w stałej temperaturze.
- Po około miesiącu leżakowania, przelej cydr znad osadu do uprzednio przygotowanych, czystych butelek.
- Do butelek dodaj równomierną ilość miodu, delikatnie zamieszaj i zamknij butelki.
- Butelki odstaw do chłodnego miejsca, przechowuj do 6 miesięcy.
TIP
- Pomimo zawartości alkoholu, cydr charakteryzuje się korzystnymi dla zdrowia właściwościami. Przede wszystkim jest źródłem antyoksydantów – chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Zależnie od zastosowanego rodzaju owoców oraz dodatków (w tym przypadku miodu), jest także źródłem witamin i składników mineralnych. To wszystko przy stosunkowo niedużej zawartości kalorii – kilkadziesiąt kilokalorii w szklance (także zależnie od użytych składników).
Komentarze