Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżowa babka z cytrusową nutą

Opis wykonania

Banalnie prosty przepis na wielkanocną babkę drożdżową.

Dzięki długiemu wyrastaniu upieczona babka jest pełna pęcherzyków powietrza, a dodatek cytrusów nadaje jej orzeźwiającego i delikatnie kwaskowatego smaku.

Opis przygotowania:

  1. W ciepłym mleku rozpuść łyżkę cukru. Następnie dodaj pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut lub do podwojenia objętości.
  2. Mąkę przesiej przez sito. Następnie dodaj do niej cukier, nasiona wanilii i skórki z cytrusów.
  3. Sól rozpuść w łyżeczce wody i razem z żółtkami dodaj do miski z mąką. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Do miski dodaj zaczyn drożdżowy oraz olej i od razu energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
  5. Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
  6. Po upływie czasu i podwojeniu objętości przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 1 minutę. Następnie przełóż je do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
  7. Ponownie odstaw ciasto z formą do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
  8. Po wyrośnięciu piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 45 minut do suchego patyczka.
  9. Gotową babkę posyp cukrem pudrem.

TIP DIETETYCZNY

  • By zachować słodycz ciasta, a jednocześnie zmniejszyć zawartość cukru, zastąp jego część rodzynkami lub makiem. 
  • Olej roślinny wykorzystywany w przepisie możesz zamienić na olej kokosowy.
  • Do ciasta możesz dodać również 2 łyżki surowego kakao lub gorzkiej czekolady słodzonej stewią.