Drożdżowa babka z cytrusową nutą
6 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Banalnie prosty przepis na wielkanocną babkę drożdżową.
Składniki
4 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
5 żółtek
1/2 kostki drożdży
1 laska wanilii
Skórka starta z jednej cytryny
Skórka starta z jednej pomarańczy
Szczypta soli
Drożdżowa babka z cytrusową nutą
Drożdżowa babka z cytrusową nutą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dzięki długiemu wyrastaniu upieczona babka jest pełna pęcherzyków powietrza, a dodatek cytrusów nadaje jej orzeźwiającego i delikatnie kwaskowatego smaku.
Opis przygotowania:
- W ciepłym mleku rozpuść łyżkę cukru. Następnie dodaj pokruszone drożdże i łyżkę mąki. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut lub do podwojenia objętości.
- Mąkę przesiej przez sito. Następnie dodaj do niej cukier, nasiona wanilii i skórki z cytrusów.
- Sól rozpuść w łyżeczce wody i razem z żółtkami dodaj do miski z mąką. Całość dokładnie wymieszaj.
- Do miski dodaj zaczyn drożdżowy oraz olej i od razu energicznie mieszaj do połączenia się wszystkich składników.
- Miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut do wyrośnięcia.
- Po upływie czasu i podwojeniu objętości przełóż ciasto na blat i wyrabiaj przez 1 minutę. Następnie przełóż je do formy posmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką.
- Ponownie odstaw ciasto z formą do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
- Po wyrośnięciu piecz babkę w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz jeszcze 45 minut do suchego patyczka.
- Gotową babkę posyp cukrem pudrem.
TIP DIETETYCZNY
- By zachować słodycz ciasta, a jednocześnie zmniejszyć zawartość cukru, zastąp jego część rodzynkami lub makiem.
- Olej roślinny wykorzystywany w przepisie możesz zamienić na olej kokosowy.
- Do ciasta możesz dodać również 2 łyżki surowego kakao lub gorzkiej czekolady słodzonej stewią.
Komentarze