Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Drożdżówki z budyniem

Opis wykonania

Pyszne drożdżóweczki, idealne do pracy na drugie śniadanie do kawy albo do herbaty.

1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 2. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia. 3. W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru). 4. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki. 5. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń. 6. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu. 7. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.

Bosch do kuchni