Drożdżówki z budyniem
9 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Pyszne drożdżóweczki, idealne do pracy na drugie śniadanie do kawy albo do herbaty.
Składniki
1 kg mąka
25 dkg margaryna
2 szklanka mleko
4 łyżka cukier
1 szt. cukier waniliowy
10 dkg drożdże
4 szt. żółtka
1 szczypta sól
Nadzienie:
2 szt. budyń śmietankowy na 3/4 litra
6 szklanka mleko
4 łyżka cukier
Drożdżówki z budyniem
Drożdżówki z budyniem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Margarynę roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. Drożdże mieszamy z dwoma łyżkami cukru i ciepłym mlekiem, dajemy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Do miski dajemy mąkę i wyrośnięte drożdże, dodajemy żółtka, resztę cukru , cukier waniliowy i odrobinę soli. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od ręki, wtedy przykrywamy je ściereczką i dajemy do wyrośnięcia.
3. W tym czasie rozrabiamy budyń według przepisu na opakowaniu (ja rozrobiłam dwa budynie w 6 szklankach mleka i dodałam 4 łyżki cukru).
4. Gdy ciasto wyrośnie, robimy z niego kuleczki i lekko rozwałkowujemy małe placuszki.
5. Placuszki układamy na formie do pieczenia i w każdym robimy wgłębienie na budyń.
6. Każdy placuszek smarujemy rozbitym jajkiem, na środek każdego placka dajemy 2 łyżki budyniu.
7. Pieczemy około 50 minut w temp. 200 stopni.
Komentarze