


Przepis na dynię z białym winnym octem i laską wanilii. Pieczone warzywa mają wyjątkowy smak - warto zrobić z nich przetwory!
Miąższ dyni pokroić w jednakowej wielkości małe kawałki. Kawałki dyni wymieszać z białym octem winnym, następnie zalać taką ilością wody, żeby dynia była całkowicie zanurzona. Odstawić na 24 godzin, najlepiej do lodówki. Dynię osączyć na sicie, zachowując zalewę. Cały cukier zagotować w odrobinie zalewy, aż będą ciągnąć się nitki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć miąższ, laskę pokroić na ćwiartki. Cytryny umyć, cienko obrać, przekroić na pół i wycisnąć sok. Słoiki do weków dokładnie umyć i wysuszyć. Pierścienie gumowe wygotować w wodzie przez kilka minut, a następnie włożyć do zimnej wody. Do rozpuszczonego cukru dodać pozostałą zalewę, miąższ i laskę wanilii oraz sok i skórkę z cytryny. Dynię wkładać porcjami do zalewy i zagotowywać, aż kawałki dyni się zeszklą. Wyjąć łyżką cedzakową. Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Wekować, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, program automatyczny "Specjalny", ”Wekowanie" ok. 43 minuty.