Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na dynię z białym winnym octem i laską wanilii. Pieczone warzywa mają wyjątkowy smak - warto zrobić z nich przetwory!

Składniki

2 kg dyni np. francuskiej dyni muszkatołowej, branej, bez pestek
650 ml białego octu winnego
650 g cukru
laska wanilii
niepryskane cytryny

Opis wykonania

Miąższ dyni pokroić w jednakowej wielkości małe kawałki. Kawałki dyni wymieszać z białym octem winnym, następnie zalać taką ilością wody, żeby dynia była całkowicie zanurzona. Odstawić na 24 godzin, najlepiej do lodówki. Dynię osączyć na sicie, zachowując zalewę. Cały cukier zagotować w odrobinie zalewy, aż będą ciągnąć się nitki. Laskę wanilii przekroić wzdłuż, wyjąć miąższ, laskę pokroić na ćwiartki. Cytryny umyć, cienko obrać, przekroić na pół i wycisnąć sok. Słoiki do weków dokładnie umyć i wysuszyć. Pierścienie gumowe wygotować w wodzie przez kilka minut, a następnie włożyć do zimnej wody. Do rozpuszczonego cukru dodać pozostałą zalewę, miąższ i laskę wanilii oraz sok i skórkę z cytryny. Dynię wkładać porcjami do zalewy i zagotowywać, aż kawałki dyni się zeszklą. Wyjąć łyżką cedzakową. Włożyć do słoików i dopełnić zalewą. Wekować, jak podano poniżej. Sposób nastawiania: piekarnik parowy, program automatyczny "Specjalny", ”Wekowanie" ok. 43 minuty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych