Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Eklerki z nadzieniem ze śmietany i kawy mielonej instant, z polewą z kawy mielonej i rumu.

Składniki

170 ml wody
35 g masła
1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
120 g mąki
małe jaja
Nadzienie:
200 ml śmietany
1 i 1/2 łyżeczka kawy mielonej instant
1-2 łyżeczka cukru
Polewa:
100 g cukru pudru
1-2 łyżeczka kawy mielonej instant
1 łyżeczka rumu

Opis wykonania

Rozgrzać komorę gotowania. Zagotować w garnku wodę z masłem, cukrem waniliowym i solą. Zdjąć garnek z pola grzejnego. Całą mąkę dodać na raz i dobrze wymieszać. Zredukować grzanie i mieszać ciasto na polu grzejnym tak długo, aż zacznie odstawać od dna. Zdjąć garnek z pola grzejnego, dodać jajo i dodawać powoli pozostałe jaja.

Nieperforowany pojemnik do gotowania wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastem napełnić woreczek do wyciskania masy z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Wyciskać paski długości palca, zachowując odstęp. Należy zacząć blisko brzegu. Dzięki zastosowaniu pary ekIerki ładnie wyrastają. Eklerki piec według przepisu na złotobrązowy kolor. Na nadzienie ubić na sztywno śmietanę, mieloną kawę oraz cukier i napełnić woreczek do wyciskania. Eklerki natychmiast po upieczeniu przekroić nożem z ząbkami i wystudzić. Na polewę wymieszać cukier puder z łyżeczką gorącej wody, mieloną kawę i rum. Polać nią górne połówki eklerek. Nadzienie wycisnąć na dolne połówki i przykryć górnymi połówkami.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy, gorące powietrze + gotowanie na parze w 200⁰C w rozgrzanym piekarniku, 20 minut

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych