Eton mess
4 porcje
15 min
Łatwe
Tradycyjne truskawki zastąpiłam owocami kiwi, które znakomicie komponuje się ze słodką śmietaną.
Składniki
sztuk dojrzałych owoców kiwi
małych bez
300 ml śmietany kremówki
2 łyżka cukru pudru
łyżeczki ekstraktu waniliowego
łyżki płynnego miodu
Eton mess
Eton mess
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Owoce kiwi obieramy ze skóry. Jeden owoc odkładamy do dekoracji. Pozostałe owoce miksujemy w blenderze na mus, dodajemy do smaku miód i mieszamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy pod koniec ubijania ekstrakt z wanilii i cukier puder. W szklankach układamy kolejno wszystkie składniki. Najpierw mus z kiwi, następnie pokruszone bezy i ubitą śmietanę. Deser dekorujemy plasterkami kiwi. Podajemy schłodzone.
Komentarze