Fast food, czyli wolne przygotowanie zdrowego jedzenia
2 porcje
120 min
Średnie
Moja, trochę bez glutenowa wersja fast foodu. Raczkuję w tym temacie ale taka wersja kanapki jest moim zdaniem the best.
Składniki
1 szt. ogórek
1 szt. pomidor
1 szt. gotowa surówka z białej kapusty
300 g łopatka
300 g mąka żytnia
120 ml ciepła woda
1 łyżka olej kokosowy
1 łyżka mąka ziemniaczana
15 g drożdże
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka miód
Fast food, czyli wolne przygotowanie zdrowego jedzenia
Fast food, czyli wolne przygotowanie zdrowego jedzenia
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso: Łopatkę przyprawiamy czosnkiem i pozostawiamy na pół godziny. Następnie podsmażamy lekko w garnku z obu stron i zalewamy bulionem pieczeniowym tak, by pokryło się w całości. Dusimy ok. 1,5h.
Bułki:mąkę żytnią, ciepłą wodę, olej kokosowy, mąkę ziemniaczaną, drożdże, sól, miód, zakwas razem wymieszać, by z ciasta ulepiła się nie lepiąca się kulka. Pozostawić na pół godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ulepić dwie duże kulki i wstawić do zimnego piekarnika nastawionego na 220 stopni na 20 minut wentylator plus opiekanie góra i dół. Bułki gotowe.
Łączenie w całość:Do rozkrojonych bułeczek włożyć dwa plastry sera, plastry ogórka i pomidora, gotową sałatkę z białą kapustą (to jest ta część fast), ugotowane mięsko.
Komentarze