Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Fenkuł zapiekany z twarogiem i oliwkami w sosie pomidorowym

Fenkuł zapiekany z twarogiem i oliwkami w sosie pomidorowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Koper włoski z szalotkami, twarogiem i czarnymi oliwkami, zalany sosem z pomidorów i oliwy z oliwek zapiekany w piekarniku.

Składniki

1 szt. duży fenkuł
2 szt. szalotki
50 g czarne oliwki
180 g twaróg półtłusty
8 szt. Pomidorki koktajlowe
1 szt. duży pomidor malinowy
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sól
2 szczypta mielony czarny pieprz
2 łyżka siekana natka pietruszki

Opis wykonania

Fenkuł przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie każdą z nich tniemy na plasterki, razem z łodygami i nacią. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Twaróg w kostkę. Mieszamy te składniki razem z oliwkami i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, Wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pomidora malinowego obieramy i miksujemy blenderem razem z oliwą, solą i pieprzem. Powstałym w ten sposób sosem, zalewamy warzywa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych