Fenkuł zapiekany z twarogiem i oliwkami w sosie pomidorowym
2 porcje
30 min
Łatwe
Koper włoski z szalotkami, twarogiem i czarnymi oliwkami, zalany sosem z pomidorów i oliwy z oliwek zapiekany w piekarniku.
Składniki
1 szt. duży fenkuł
2 szt. szalotki
50 g czarne oliwki
180 g twaróg półtłusty
8 szt. Pomidorki koktajlowe
1 szt. duży pomidor malinowy
3 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka sól
2 szczypta mielony czarny pieprz
2 łyżka siekana natka pietruszki
Fenkuł zapiekany z twarogiem i oliwkami w sosie pomidorowym
Fenkuł zapiekany z twarogiem i oliwkami w sosie pomidorowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Fenkuł przecinamy wzdłuż na 4 części, a następnie każdą z nich tniemy na plasterki, razem z łodygami i nacią. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Twaróg w kostkę. Mieszamy te składniki razem z oliwkami i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
Pomidora malinowego obieramy i miksujemy blenderem razem z oliwą, solą i pieprzem. Powstałym w ten sposób sosem, zalewamy warzywa.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 25 minut. Po upieczeniu posypujemy natką pietruszki.
Komentarze