Tort szpinakowy z sosem pieczarkowo cebulowym
4 porcje
Średnie
Każdy uwielbia torty a temu nie da się oprzeć...
Składniki
450 g szpinak rozdrobniony
12 szt. naleśniki
60 g starty ser żółty
15 g czosnek
1 łyżka mąka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
250 g pieczarki
1 szt. cebula
1/3 szklanka śmietana 30%
20 g pietruszka zielona
3 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
90 g mąka żytnia
4 szt. jajko
210 ml mleko
1 łyżka olej rzepakowy
Tort szpinakowy z sosem pieczarkowo cebulowym
Tort szpinakowy z sosem pieczarkowo cebulowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Aby usmażyć naleśniki dobrze nagrzewamy patelnię i lekko natłuszczamy olejem. Jajko, mąkę żytnią, mleko łączymy ze sobą i roztrzepujemy. Ciasto wlewamy i szybko rozprowadzamy po patelni, naleśniki smażymy na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu naleśników na czystej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i podsmaż na złocisty kolor, następnie dodaj szpinak, czosnek, sól, pieprz i smaż 5 minut. Przygotowaną masą przełóż usmażone wcześniej naleśniki. Górną warstwę posyp serem i zapiekaj w piekarniku ok 25-30 minut. Przygotuj sos pieczarkowy: Pieczarki i cebule pokrojone w plastry przyprawiamy zielona pietruszką i smażymy na maśle (1 łyżka) z dodatkiem oliwy (1 łyżka), następnie dodaj śmietanę 30% i jeszcze chwilę podsmaż. Tort dzielimy na kawałki i polewamy sosem pieczarkowym.
Komentarze