Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Tort szpinakowy z sosem pieczarkowo cebulowym

Tort szpinakowy z sosem pieczarkowo cebulowym
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Każdy uwielbia torty a temu nie da się oprzeć...

Składniki

450 g szpinak rozdrobniony
12 szt. naleśniki
60 g starty ser żółty
15 g czosnek
1 łyżka mąka
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
250 g pieczarki
1 szt. cebula
1/3 szklanka śmietana 30%
20 g pietruszka zielona
3 łyżka masło
1 łyżka oliwa z oliwek
90 g mąka żytnia
4 szt. jajko
210 ml mleko
1 łyżka olej rzepakowy

Opis wykonania

Aby usmażyć naleśniki dobrze nagrzewamy patelnię i lekko natłuszczamy olejem. Jajko, mąkę żytnią, mleko łączymy ze sobą i roztrzepujemy. Ciasto wlewamy i szybko rozprowadzamy po patelni, naleśniki smażymy na średnim ogniu z obu stron. Po usmażeniu naleśników na czystej patelni rozgrzej 2 łyżki masła, dodaj mąkę i podsmaż na złocisty kolor, następnie dodaj szpinak, czosnek, sól, pieprz i smaż 5 minut. Przygotowaną masą przełóż usmażone wcześniej naleśniki. Górną warstwę posyp serem i zapiekaj w piekarniku ok 25-30 minut. Przygotuj sos pieczarkowy: Pieczarki i cebule pokrojone w plastry przyprawiamy zielona pietruszką i smażymy na maśle (1 łyżka) z dodatkiem oliwy (1 łyżka), następnie dodaj śmietanę 30% i jeszcze chwilę podsmaż. Tort dzielimy na kawałki i polewamy sosem pieczarkowym.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych