Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Fit ciasto.

Fit ciasto.
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

37 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cieciorkowy spód w połączeniu z orzechową masą tworzą pyszny, białkowo-tłuszczowy deser.

Składniki

1/2 szklanka Ciecierzyca
3 szt. Dojrzałe banany
1 szklanka Orzechy arachidowe
5 łyżka Olej kokosowy
3/4 szklanka Płatki jaglane
7 łyżka Syrop z agawy
3 szklanka Orzechy nerkowca
1 łyżka Białko waniliowe
1/2 łyżeczka Soda oczyszczona
1 szczypta Sól himalajska
1 szt. Laska wanilii

Opis wykonania

Przepis na średnią formę do ciasta. 1). Spód. Ciecierzyce namaczamy na noc w zimnej wodzie. Następnego dnia gotujemy do miękkości z dodadkiem sody oczyszczonej. Blendujemy na gładką masę. 2). Orzechy arachidowe prażymy na suchej patelni z dodatkiem soli. Połowę orzechów siekamy na mniejsze kawałki. Drugą połowę blendujemy z dodatkiem 2 łyżek płynnego oleju kokosowego na gładką masę - masło orzechowe. 3). Mieszamy razem: zblendowaną ciecierzycę, masło orzechowe, 1 banan, płatki jaglane, 2 łyżki syropu z agawy. Masę wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia - pieczemy w 180C przez 17 min. 4). Masa. Orzechy nerkowca zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy na ok. 1 godz. Po godzinie odlewamy wodę i blendujemy orzechy razem z 3 łyżkami oleju kokosowego, 3 łyżkami syropu z zgawy, białkiem waniliowym, ziarenkami wanilii, 2 bananami i 1/2 szklanką wody (masa ma być zwarta ale wilgotna). Zblendowaną masę mieszamy z posiekanymi orzechami arachidowymi. 5). Na wystudzony spód wykładamy masę orzechową. Wkładamy do zamrażalnika na min. 1 godz. Przechowywać w lodówce lub zamrażalce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych