FIT DESER: Brownie z batata
4 porcje
90 min
Średnie
Zdrowa alternatywa dla fanów czekoladowego ciasta.
Składniki
2 bataty
2 banany
2 jaja
3 łyżki erytrytolu
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżka karobu
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
opcjonalnie gorzka czekolada (polewa)
FIT DESER: Brownie z batata
FIT DESER: Brownie z batata
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Batata ugotuj, obierz ze skóry i umieść w blenderze.
Dodaj pozostałe składniki (za wyjątkiem czekolady) i zmiksuj na jednolitą masę.
Umieść ją w foremce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 50 minut.
Porada
Opcjonalnie możesz przygotować polewę z gorzkiej czekolady. W tym celu rozpuść 1/2 tabliczki czekolady (minimum 70 %) w kąpieli wodnej i dokładnie rozprowadź na cieście.
Gotowe ciasto odstaw do ostygnięcia.
Komentarze