Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

8 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ocet jabłkowy świetnie wspomaga trawienie i może okazać się zbawienny dla naszej mikrobioty.

Składniki

1500 g kwaśnych jabłek
1 litr wody
4 łyżeczki miodu

Opis wykonania

Ocet jabłkowy to środek tradycyjnie stosowany na wiele dolegliwości. Działa przeciwbakteryjnie, obniża poziom glukozy we krwi, wpływa korzystnie na układ krążenia i może pomagać w odchudzaniu. 

Opis przygotowania:

  1. Jabłka umyj, usuń z nich gniazda nasienne, pokrój i wrzuć do wysokiego słoika lub butelki o dużym otworze.
  2. Zalej przegotowaną, letnią wodą, dodaj miód i dokładnie wymieszaj.
  3. Przykryj gęstą gazą i odstaw do chwili aż przestanie się pienić (zwykle około 4 tygodni), mieszając co kilka dni. Następnie przelej przez gazę (choć nie ma takiej konieczności).
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
bsylvia
Bardzo dobry ocet, warto wypróbować - polecam!
fiziowaaa
Mój się jeszcze "robi" :P