Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: fit kluski z makiem i miodem

Opis wykonania

Mniej kaloryczna i zdrowsza wersja wigilijnego przysmaku.

Chyba nikt nie wyobraża sobie Wigilii bez tego słodkiego, sycącego dania. Jego ogromną zaletą, poza smakiem, jest moc walorów prozdrowotnych. Polecamy wykorzystać makaron pełnoziarnisty, który po pierwsze wzmocni aromat i smak, a ponadto wzbogaci danie w błonnik.

Opis przygotowania:

  1. Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie.
  2. Mak przepłucz zimną wodą, następnie przesyp do miseczki i zalej na wysokość nasion ciepłą, przegotowaną wodą. Odstaw na co najmniej pół godziny, by ziarna napęczniały.
  3. Miód wymieszaj z bakaliami, następnie do masy dodaj mak i połącz.
  4. Do masy dodaj kilka kropel aromatu arakowego lub migdałowego.
  5. Masę makową przemieszaj delikatnie z makaronem i podawaj.

TIP DIETETYCZNY

  • Mak to źródło witamin A, D, E i C oraz pierwiastków: żelaza, miedzi, manganu, fosforu oraz magnezu, cynku i wapnia. W kuchni i w kosmetyce warto wypróbować olej makowy. Działa odżywczo i regenerująco na włosy, skórę i paznokcie. W kuchni natomiast, lekko orzechowy w posmaku, olej makowy można stosować do sałatek i surówek. Co ważne, trzeba go stosować na zimno.