Szarlotka z bezą sypana fit
8 porcje
120 min
Łatwe
Lekka wersja tradycyjnego wypieku z bezową chmurką
Składniki
6 jabłek
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennje lub owsianej)
1 szklanka kaszy jaglanej (lub suchych nasion amarantusa)
3/4 szklanki erytrytolu lub brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki otrębów lub bułki tartej
Beza:
3 białka jajka kurzego
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki skrobii ziemniaczanej
Fit szarlotka sypana z lekką bezą
Fit szarlotka sypana z lekką bezą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szarlotka to zagadkowe ciasto – w tradycyjnej wersji znajduje się przecież dużo owoców, trochę mąki i masła, a mimo to dietetycy nie polecają włączania go do jadłospisu. Ale kto nie lubi szarlotki? Dla wszystkich łasuchów mamy lekką i zdrową wersję, której żaden dietetyk by się nie powstydził.
Opis przygotowania:
- Połącz suche produkty – kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i połowę cynamonu.
- Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
- Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
- Wrzuć owoce do garnka z grubym dnem, dodaj pozostały cynamon i sok z cytryny. Do naczynia możesz wlać odrobinę wody, by jabłka się nie przypaliły.
- Jabłka gotuj na wolnym ogniu, aż się zagotują.
- Tortownicę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na wierzch wysyp połowę suchych składników.
- Następnie wyłóż na suche składniki przygotowane jabłka i kolejną warstwę suchych składników.
- Wierzch posyp otrębami i odstaw na chwilę.
- W międzyczasie przygotuj bezę: zmiksuj białka na puszystą pianę, dodając do niej stopniowo cukier puder i skrobię.
- Na wierzch ciasta wyłóż delikatnie ubite białka.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut. Pod koniec pieczenia najlepiej przełącz piekarnik na grzanie od dołu.
TIP DIETETYCZNY
- Tradycyjna wersja szarlotki to ponad 300 kcal w jednym kawałku! Nasza wersja jest lżejsza o około 100 kcal. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że indeks glikemiczny naszego wypieku także jest korzystniejszy niż w wersji tradycyjnej.
TIP TECHNICZNY
- Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania fit szarlotki sypanej z bezą skorzystaj z niskich poziomów mocy 1-3.
Komentarze