Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekka wersja tradycyjnego wypieku z bezową chmurką

Składniki

6 jabłek
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (pszennje lub owsianej)
1 szklanka kaszy jaglanej (lub suchych nasion amarantusa)
3/4 szklanki erytrytolu lub brązowego cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
Szczypta soli
1 łyżka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki otrębów lub bułki tartej

Beza:
3 białka jajka kurzego
1/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki skrobii ziemniaczanej

Opis wykonania

Szarlotka to zagadkowe ciasto – w tradycyjnej wersji znajduje się przecież dużo owoców, trochę mąki i masła, a mimo to dietetycy nie polecają włączania go do jadłospisu. Ale kto nie lubi szarlotki? Dla wszystkich łasuchów mamy lekką i zdrową wersję, której żaden dietetyk by się nie powstydził.

Opis przygotowania:

  1. Połącz suche produkty – kaszę, mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól i połowę cynamonu.
  2. Jabłka umyj, obierz ze skórki, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne.
  3. Jabłka zetrzyj na tarce o średnich oczkach lub pokrój w drobną kostkę.
  4. Wrzuć owoce do garnka z grubym dnem, dodaj pozostały cynamon i sok z cytryny. Do naczynia możesz wlać odrobinę wody, by jabłka się nie przypaliły.
  5. Jabłka gotuj na wolnym ogniu, aż się zagotują.
  6. Tortownicę lub foremkę wyłóż papierem do pieczenia i na wierzch wysyp połowę suchych składników.
  7. Następnie wyłóż na suche składniki przygotowane jabłka i kolejną warstwę suchych składników.
  8. Wierzch posyp otrębami i odstaw na chwilę.
  9. W międzyczasie przygotuj bezę: zmiksuj białka na puszystą pianę, dodając do niej stopniowo cukier puder i skrobię.
  10. Na wierzch ciasta wyłóż delikatnie ubite białka.
  11. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut, następnie zmniejsz temperaturę do 140-150 stopni i piecz przez kolejne 20-25 minut. Pod koniec pieczenia najlepiej przełącz piekarnik na grzanie od dołu.

TIP DIETETYCZNY

  • Tradycyjna wersja szarlotki to ponad 300 kcal w jednym kawałku! Nasza wersja jest lżejsza o około 100 kcal. Dodatek mąki pełnoziarnistej sprawia, że indeks glikemiczny naszego wypieku także jest korzystniejszy niż w wersji tradycyjnej.

TIP TECHNICZNY

  • Gotowanie na gazie to doskonały sposób na przygotowanie posiłków. Jednak regulacja płomienia może budzić wątpliwości. Co tak naprawdę oznacza: gotować na średnim ogniu? Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz właściwą wartość grzania. Do przygotowania fit szarlotki sypanej z bezą skorzystaj z niskich poziomów mocy 1-3.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych