Fitaffello
9 porcje
45 min
Łatwe
Fitaffello z kaszy jaglanej z migdałami
Składniki
2 szklanka mleko kokosowe
1 szklanka kasza jaglana
3,5 szklanka wiórki kokosowe
0,5 łyżeczka aromat waniliowy
8 łyżka ksylitol
10 dkg migdały blanszowane
4 łyżka śmietanka kokosowa
Fitaffello
Fitaffello
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną przelać zimna wodą, a potem wrzątkiem. Mleko kokosowe i 8 łyżek ksylitolu zagotować a następnie wsypać wypłukaną kaszę. Gotować pod przykryciem przez 20 minut aż kasza się ugotuje i całkowicie wchłonie mleko. Ugotowaną kaszę lekko wystudzić.
Kaszę jaglaną, 2,5 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki śmietanki kokosowej i aromat waniliowy rozdrobnić blenderem na gładką masę. Należy to robić stopniowo, Tak jest łatwiej i mamy gwarancję, że wszystko jest dokładnie zmielone.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. W środek wkładamy po jednym migdale. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i odkładamy na talerz. Zrobione kulki wstawiamy do lodówki, wówczas będzie twardsze. Fitaffello gotowe :) Smacznego! :)
Komentarze