Focaccia z figami, cebulą i macierzanką
4 porcje
Średnie
Focaccia z figami i cebulą rewelacyjnie łączy się z pastami serowymi i mozzarellą, wystarczy dodać listek sałaty i smaczna kanapeczka gotowa :)
Składniki
450 g mąka pszenna
230 ml woda
200 g cebula cukrowa
120 ml oliwa
25 g drożdże świeże
6 szt. figi
10 g sól
1 łyżeczka cukier
10 szt. macierzanka gałązki
1 łyżka oliwa do posmarowania formy
1/3 łyżeczka sól do posypania (opcjonalnie)
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką
Focaccia z figami, cebulą i macierzanką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże wymieszać z cukrem i 3 łyżkami letniej wody. Mąkę wymieszać z solą, oliwą i pozostałą wodą, dodać drożdże, wyrobić ciasto (15 minut). Miskę posmarować oliwą, przełożyć ciasto, nakryć ściereczką lub folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Cebulę pokroić w grube pióra (4 mm), posolić i skropić oliwą, wymieszać z porwanymi gałązkami macierzanki, odstawić.
Ciasto ponownie wyrobić (5 minut) i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Formę posmarować oliwą lub wyłożyć natłuszczonym papierem, rozciągnąć ciasto, palcem lub widelcem zrobić wgłębienia, rozłożyć figi pokrojone na 2-4 części i rozsypać cebulę.
Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 40 minut lub pominąć ten etap i od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 35 minut do zrumienienia w 200 stopniach na dole piekarnika z opcją grzania góra-dół.
Komentarze