Figi
Figi to owoce egzotyczne, które pewnie nie raz mieliście okazję spróbować podczas wakacji w ciepłych krajach. Dojrzałe w słońcu, zerwane prosto z drzewa, dosłownie rozpływają się w ustach. Ale...
Czytaj więcej
Figi to owoce egzotyczne, które pewnie nie raz mieliście okazję spróbować podczas wakacji w ciepłych krajach. Dojrzałe w słońcu, zerwane prosto z drzewa, dosłownie rozpływają się w ustach. Ale czy kiedykolwiek zastanawialiście się, skąd właściwie pochodzą? Jakie mają właściwości i co można z nich zrobić?
Skąd pochodzą figi
Choć obecnie uprawiane są głównie w krajach śródziemnomorskich, figi pochodzą najprawdopodobniej z Azji Mniejszej. Te, które nadają się do spożycia, powinny być miękkie. Uwaga – pojawiający się na nich biały nalot to nie pleśń! To cukier, świadczący o tym, że owoce są w środku wilgotne, soczyste i miękkie. Co istotne, figi posiadają mnóstwo dobroczynnych właściwości – są źródłem witaminy C, witamin z grupy B oraz witaminy A. Dodatkowo zawierają cynk, wapń, fosfor i magnez.
Jak obrać figi
Ciekawostka – figi nie wymagają obierania. Powinno się je przekrajać i lekko rozchylać, wydobywając z nich miąższ. Ale gdy owoc jest dojrzały, równie dobrze można go zjeść ze skórką! Jest ona bowiem jadalna. Z czym łączyć figi? Surowe owoce sprawdzą się zarówno do deserów i ciast, jak i do mięs i sałatek. Można je także zjadać w innej formie – wyśmienita będzie np. konfitura z fig.