Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Podstawą francuskiego śniadania na słodko są rozpływające się w ustach, delikatne rogaliki, znane na całym świecie jako croissanty. Teraz możesz w prosty sposób przygotować je we własnej kuchni i zaskoczyć swoich bliskich.

Składniki

30 g - drożdży
350 g - mąki
20 g - cukru
1 szczypta - soli
1 szt. - jajka
1 szt. - żółtka
250 g - masła

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1644.5 kcal
Tłuszcz
111 g
Węglowodany
138.8 g
Błonnik
27.1 g
Białko
5.2 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Krok 1

Do miski pokruszyć drożdże, dodać mleko, cukier, jajka, sól (szczypta) oraz 40 g masła. Wyrobić ciasto w robocie (mieszadłem spiralnym).

Krok 2

Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, przełóż je na stolnicę, posyp mąką, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą część masła ułóż na folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem folii i uformuj ręką kwadrat o grubości 1 cm. Odstaw do lodówki na 20 minut.

Po tym czasie ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy tak, aby było dwukrotnie większe od wcześniej uformowanego w kwadrat masła. Masło ułóż na środku ciasta i złóż całość w kopertę.

Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm, wałkując w jedną stronę. Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.

Czynność powtórz trzykrotnie.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego trójkąty i zwiń w rogaliki.

Croissanty piecz w piekarniku przez 25–30 min w temperaturze 180 stopni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
KatarzynaCh
Crossanty nie tylko na śniadanie! Uwielbiam jako dodatek do kawusi
Nastassia Mamaieva
Najlepszy, do kawusi w sam raz 👍
Patrycja Lewandowska
Swojego nadzialam jeszcze czekolada i truskawkami 🥰
Radosław
To pierwsze crossanty w życiu i wyszły;)
Lalaxo
Croissant na wytrawnie to jeden z moich ulubionych lunchy. Pysznosci
Toporkiewicz
Polecam na slono
Maria Izabela
Trzeba dużo poświęcić czasu, ale smak oddaje - polecam przed pieczeniem posypać wiórkami czekoladowymi
Lalaxo
pyszny na słodko jak i słono. tutaj w wersji z pastą pistacjową
anlovi
Croissanty- pychotka,moje z nadzieniem czekoladowym.
lukas.kar
Śniadanie jak w Paryżu!