Francuski croissant
2 porcje
90 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Francuski croissant
Francuski croissant
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do miski pokruszyć drożdże, dodać mleko, cukier, jajka, sól (szczypta) oraz 40 g masła. Wyrobić ciasto w robocie (mieszadłem spiralnym).
Gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski, przełóż je na stolnicę, posyp mąką, a następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałą część masła ułóż na folii spożywczej, przykryj drugim kawałkiem folii i uformuj ręką kwadrat o grubości 1 cm. Odstaw do lodówki na 20 minut.
Po tym czasie ciasto drożdżowe rozwałkuj na stolnicy tak, aby było dwukrotnie większe od wcześniej uformowanego w kwadrat masła. Masło ułóż na środku ciasta i złóż całość w kopertę.
Rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości ok. 1 cm, wałkując w jedną stronę. Tak przygotowane ciasto podziel na 3 części i schłodź w lodówce przez 1 godzinę.
Czynność powtórz trzykrotnie.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Wytnij z niego trójkąty i zwiń w rogaliki.
Croissanty piecz w piekarniku przez 25–30 min w temperaturze 180 stopni.
Komentarze