Francuskie ślimaki z cukinią

9 porcje
35 min
Łatwe
Świetna, prosta i szybka przekąska.
Składniki
opakowanie ciasta francuskiego
małe, młode cukinie
150 g sera cheddar
2 łyżka czarnego sezamu
2 łyżka oliwa z oliwek
pieprz biały
sól morska
Francuskie ślimaki z cukinią
Francuskie ślimaki z cukinią
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy wzdłuż w cienkie, długie plastry. Delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek. Świetnie sprawdzi się tu oliwa w spray'u. Cukinie grillujemy na patelni grillowej z każdej strony. Ciasto francuskie wyjmujemy z lodówki, rozwijamy na blacie krótszym bokiem w naszą stronę i posypujemy startym cheddarem.
Układamy pionowo plastry cukinii. Wierzch posypujemy czarnym sezamem i białym pieprzem. Zwijamy dość luźno w roladę, zaczynając od krótszego brzegu. Roladę kroimy na 1,5 cm kawałki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy przez 25 minut. Roladki powinny być rumiane. Podajemy gorące, choć na zimno smakują również znakomicie.
Komentarze