Frittata z jarmużem i pieczarkami
1 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Frittata z jarmużem i pieczarkami
Frittata z jarmużem i pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jarmuż myjemy, odrzucamy twarde łodyżki. Siekamy. W głębokim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund.
Następnie dodajemy jarmuż i smażymy wszystko na małym ogniu ok. 5 min aż zmięknie i zmniejszy objętość. Następny krok to wlanie roztrzepanych jajek do przysmażonego jarmużu i posypanie wszystkiego żółtym, startym serem. Ponownie smażymy ok. 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki pomidora, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę.
Patelnię wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 12 minut. (Uwaga: patelnia nie może mieć plastikowej rączki!). Po wyjęciu z piekarnika frittatę można przybrać listkami bazylii. Frittatę jemy prosto z patelni. Smacznego!
Komentarze