Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Frittata naszpikowana zdrowymi warzywami może spełnić swoją rolę w postaci dania obiadowego. Jest niezwykle sycąca i co najważniejsze: zdrowa.

Składniki

2 garść jarmuż
2 łyżka mleko
1 łyżeczka oliwa z oliwek
130 g starty, żółty ser
4 szt. jajka
ząbek czosnku
4 szt. pomidorki koktajlowe
3 łyżeczka kukurydza z puszki
3 szt. pieczarki, mogą być brązowe
listki bazylii
2 szczypta sól, pieprz

Opis wykonania

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Jarmuż myjemy, odrzucamy twarde łodyżki. Siekamy. W głębokim naczyniu roztrzepujemy widelcem jajka z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy starty czosnek. Podsmażamy przez kilkanaście sekund.

Następnie dodajemy jarmuż i smażymy wszystko na małym ogniu ok. 5 min aż zmięknie i zmniejszy objętość. Następny krok to wlanie roztrzepanych jajek do przysmażonego jarmużu i posypanie wszystkiego żółtym, startym serem. Ponownie smażymy ok. 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na wierzch układamy plasterki pomidora, pokrojone pieczarki oraz kukurydzę.

Patelnię wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika na 12 minut. (Uwaga: patelnia nie może mieć plastikowej rączki!). Po wyjęciu z piekarnika frittatę można przybrać listkami bazylii. Frittatę jemy prosto z patelni. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych