Kuchnia hiszpańska
Paella, gazpacho, tortilla de patatas, churros, tapas – to najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej. Część z nich to typowe dania główne, inne – słodkie i słone przekąski. Ich popularność różni...
Czytaj więcej
Paella, gazpacho, tortilla de patatas, churros, tapas – to najpopularniejsze potrawy kuchni hiszpańskiej. Część z nich to typowe dania główne, inne – słodkie i słone przekąski. Ich popularność różni się w zależności od danego regionu i dostępności produktów.
Kuchnia hiszpańska – dania
W Katalonii królują owoce morza, oliwki, ryż i szafran. To dlatego najpopularniejszym daniem w tym regionie jest paella, czyli ryż z dodatkiem owoców morza. Na południu natomiast wyczuwalne będą wpływy arabskie – kminek, pomidory, papryka i gulasze. Z południowego regionu wywodzą się również popularne w całej Hiszpanii tapas. Środkowa Hiszpania słynie z dziczyzny, a także jednogarnkowych dań na bazie fasoli lub grochu. Popularną przekąską jest bocadilllo de calamares, czyli kanapka ze smażonymi kalmarami. W kuchni hiszpańskiej pojawia się też wiele charakterystycznych wędlin, takich jak fuet – wieprzowa kiełbaska pokryta szlachetną pleśnią, chorizo – kiełbasa z dużą ilością suszonej papryki czy jamon serrano – dojrzewająca szynka.
Kuchnia hiszpańska – przepisy
Jednym z najprostszych przepisów kuchni hiszpańskiej jest gazpacho, czyli chłodnik z pomidorów, papryki i ogórka. Surowe warzywa, razem z cebulą i czosnkiem, należy obrać, a następnie rozdrobnić z dodatkiem octu, oliwy i rozmoczonego chleba. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy na zimno.