Kukurydza
Do Europy kukurydza dotarła z Ameryki Południowej wraz z wyprawami Kolumba. W Meksyku uprawiano ją już 4,5 tys. lat p.n.e., do dziś stanowi podstawę wielu potraw kuchni tego regionu....
Czytaj więcej
Do Europy kukurydza dotarła z Ameryki Południowej wraz z wyprawami Kolumba. W Meksyku uprawiano ją już 4,5 tys. lat p.n.e., do dziś stanowi podstawę wielu potraw kuchni tego regionu. Bez kukurydzy nie istnieją przepisy na takie dania, jak zupa meksykańska, chilli con carne czy quesadilla.
Prażona kukurydza to jedna z najpopularniejszych przekąsek, nieodłączny element kinowych seansów. Popcorn, bo o nim mowa, znany był już starożytnym Aztekom i Inkom, a archeologowie przypuszczają nawet, że mógł to być jeden z pierwszych sposobów, w jaki przyrządzano kukurydzę. W XIX wieku w Ameryce popcorn jadano na śniadanie, tak jak dziś jada się owsiankę lub płatki.
Jak podawać kukurydzę?
Koniec wakacji nieodmiennie kojarzy się z żółtymi kolbami kukurydzy. Najlepiej smakuje gotowana kukurydza z masłem i solą – lekko słodkawe warzywo można podawać jako dodatek do dania lub serwować samodzielne, na kolację. Ile gotować kukurydzę? Młode kolby wystarczy gotować ok. 15 minut, by ziarna były miękkie, starsze do miękkości potrzebują nawet godzinę gotowania.
Grillowana kukurydza to alternatywa na wegetariańskie danie na letnie party. Najsmaczniejsze są kolby zgrillowane z liśćmi, które zdejmuje się dopiero po przygotowaniu kukurydzy. Najsmaczniejsza jest młoda kukurydza, jeśli kolby są nieco starsze, przed grillowaniem warto je obgotować ok. 30 minut. Pozbawione liści kolby można ułożyć bezpośrednio na grillu lub owinięte w folię aluminiową – wówczas będą bardziej soczyste. Przed zawinięciem folią do kukurydzy dodaj odrobinę masła.