Frushi
2 porcje
30 min
Łatwe
Frushi czyli pyszna,zdrowa i owocowa wersja sushi
Składniki
1 szklanka Ryż do sushi
5 łyżka Mleko kokosowe
1 szczypta cukier
1 szt. Mango
2 szt. kiwi
1 szt. banan
1 szt. nasionka Chia
1 garść Truskawki lub inne owoce
1 szt. ananas
Frushi
Frushi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż gotujemy według wskazówek na opakowaniu, do wody dodajemy jednak cukier.
Po ugotowaniu dodajemy mleko kokosowe,mieszamy i czekamy aż ostygnie.
W między czasie banana i ananasa tniemy na słupki,mango i kiwi na bardzo cienkie plasterki.
Truskawki blendujemy i dodajemy miód, przelewamy do miseczki.
Na bambusową matę kładziemy folię spożywczą, rozkładamy na niej wzdłuż plasterki mango i rozkładamy ryż.Na ryż kładziemy wybrane owoce i zwijamy zostawiając folię na wierzchu. W takiej formie chłodzimy.
Na mały kwadrat foli spożywczej rozkładamy 5 plasterków kiwi, na środek kładziemy kulkę ryżu a następnie zwijamy. Każdą kulkę musimy złożyć osobno.
Po ochłodzeniu zdejmujemy folię,kroimy nasze frushi na kawałki,przyozdabiamy nasionkami chia i podajemy z sosem truskawkowym :)
Komentarze