Spring rollsy warzywno-kwiatowe
4 porcje
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Spring rollsy nadają się znakomicie na smaczną przekąskę na imprezę lub piknik .
Składniki
10 szt. papier ryżowy
2 szt. marchewka
1 szt. avocado
2 garść roszponka
1 szt. cukinia
1 garść szczypiorek
1 garść kiełki
1 garść kwiaty jadalne
1 garść kolendra lub natka pietruszki
5 łyżka sos sojowy
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżeczka miód
1 łyżeczka sok z limonki
1 szczypta sos chilli lub tabasco
Spring rollsy warzywno-kwiatowe
Spring rollsy warzywno-kwiatowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pokroić w słupki obraną marchewkę, cukinię i avocado (najlepiej je skropić sokiem z cytryny lub limonki, żeby nie ściemniało). Posiekać pietruszkę lub kolendrę. Szczypiorek pokroić w 4 centymetrowe kawałki. Każde dodatki powkładać do osobnych miseczek, aby mieć swobodę i łatwość nakładania.
Do sosu sojowego wlanego do miseczki dodać zmiażdżony czosnek, miód, sok z limonki i ostry sos. Odstawić do przegryzienia.
Papier ryżowe pojedynczo maczać w misce z ciepłą wodą do momentu aż zmięknie (kilka sekund). Położyć na talerzu lub desce, wytrzeć ręcznikiem papierowym nadmiar wody. Nałożyć wg uznania dodatki w jednej części. Na zdjęciu nałożyłam w górnej części, żeby ładnie zaprezentować, ale dużo wygodniej jest faszerować papier ryżowy tak jak gołąbki czy krokiety - nakładając na 3/4 wysokości i dolny bok oraz boczne zawijać do środka i zrolować. Na chwilę odłożyć gotowe rollsy i podawać z sosem.
Komentarze