


Przepis na frytki, które zachwycą Cię nie tylko swoją chrupkością, ale też dodatkami. Parmezan i natka pietruszki zaskakująco pysznie łączą się z ziemniakami w tym wydaniu.
Obierz ziemniaki, pokrój je w grubsze paski niż zwyczajne frytki (wykorzystaj do pomocy robot kuchenny, a pójdzie Ci znacznie szybciej).
Ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz, czynność możesz powtórzyć.
Większy garnek napełnij zimną wodą, wrzuć pokrojone frytki i gotuj je do momentu zagotowania wody.
Frytki wyjmij na papier kuchenny do odsączenia i wysuszenia i wystudzenia.
W garnku na średniej mocy płyty grzewczej rozgrzej olej, wrzuć frytki i smaż do złocistego koloru, po czym zwiększ moc grzania i po ok. 2–3 minutach wyjmij frytki na papier kuchenny, lekko odsącz, posól.
Na gorące frytki zetrzyj parmezan i posyp je drobno posiekaną natką pietruszki.