Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na frytki, które zachwycą Cię nie tylko swoją chrupkością, ale też dodatkami. Parmezan i natka pietruszki zaskakująco pysznie łączą się z ziemniakami w tym wydaniu.

Składniki

1 kg dużych podłużnych ziemniaków, odmiany mączyste (typ B lub C)
1 litr oleju roślinnego np. rzepakowego
sól
parmezan
posiekana natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
474.8 kcal
Tłuszcz
29.8 g
Węglowodany
42.2 g
Błonnik
8.2 g
Białko
3.9 g
Sól
3.4 g

Opis wykonania

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój je w grubsze paski niż zwyczajne frytki (wykorzystaj do pomocy robot kuchenny, a pójdzie Ci znacznie szybciej).

Ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz, czynność możesz powtórzyć.

Większy garnek napełnij zimną wodą, wrzuć pokrojone frytki i gotuj je do momentu zagotowania wody.

Krok 2

Frytki wyjmij na papier kuchenny do odsączenia i wysuszenia i wystudzenia.

W garnku na średniej mocy płyty grzewczej rozgrzej olej, wrzuć frytki i smaż do złocistego koloru, po czym zwiększ moc grzania i po ok. 2–3 minutach wyjmij frytki na papier kuchenny, lekko odsącz, posól.

Na gorące frytki zetrzyj parmezan i posyp je drobno posiekaną natką pietruszki.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Smaczne, choć ja wolę zwyczajną wersję beż dodatków:)
bsylvia
Wersja z dodatkami super. Polecam!
lukas.kar
Bardzo lubię frytki z parmezanem, polecam!