Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Przepis na frytki, które zachwycą Cię nie tylko swoją chrupkością, ale też dodatkami. Parmezan i natka pietruszki zaskakująco pysznie łączą się z ziemniakami w tym wydaniu.

Składniki

1 kg dużych podłużnych ziemniaków, odmiany mączyste (typ B lub C)
1 litr oleju roślinnego np. rzepakowego
sól
parmezan
posiekana natka pietruszki

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
474.8 kcal
Tłuszcz
29.8 g
Węglowodany
42.2 g
Błonnik
8.2 g
Białko
3.9 g
Sól
3.4 g

Opis wykonania

Krok 1

Obierz ziemniaki, pokrój je w grubsze paski niż zwyczajne frytki (wykorzystaj do pomocy robot kuchenny, a pójdzie Ci znacznie szybciej).

Ziemniaki przełóż do miski z zimną wodą i dokładnie wypłucz, czynność możesz powtórzyć.

Większy garnek napełnij zimną wodą, wrzuć pokrojone frytki i gotuj je do momentu zagotowania wody.

Krok 2

Frytki wyjmij na papier kuchenny do odsączenia i wysuszenia i wystudzenia.

W garnku na średniej mocy płyty grzewczej rozgrzej olej, wrzuć frytki i smaż do złocistego koloru, po czym zwiększ moc grzania i po ok. 2–3 minutach wyjmij frytki na papier kuchenny, lekko odsącz, posól.

Na gorące frytki zetrzyj parmezan i posyp je drobno posiekaną natką pietruszki.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
zielone_obloczki
Smaczne, choć ja wolę zwyczajną wersję beż dodatków:)
bsylvia
Wersja z dodatkami super. Polecam!
lukas.kar
Bardzo lubię frytki z parmezanem, polecam!