Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Fuczki to tradycyjna potrawa kuchni łemkowskiej. To placuszki, które przygotowuje się z kapusty kiszonej i smaży jak placki ziemniaczane.

Składniki

500 g - kapusty kiszonej
300 g - mąki pszennej
350 ml - mleka
2 szt. - jajek
0,5 łyżeczki - soli
- pieprz czarny do smaku
- olej do smażenia

Opis wykonania

Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), pokrój na mniejsze kawałki.

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, sól, pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Następnie do ciasta dodaj kapustę kiszoną i wymieszaj.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię z olejem i łyżką nałóż porcje ciasta. Placki smaż po ok. 4 minuty z każdej strony.

Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych