Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fuczki

Opis wykonania

Fuczki to tradycyjna potrawa kuchni łemkowskiej. To placuszki, które przygotowuje się z kapusty kiszonej i smaży jak placki ziemniaczane.

Fuczki - krok 1

Kapustę kiszoną odciśnij (jeśli jest zbyt kwaśna opłucz na sitku pod bieżącą, chłodną wodą), pokrój na mniejsze kawałki.

Fuczki - krok 2

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, mleko, sól, pieprz i wymieszaj do połączenia składników. Następnie do ciasta dodaj kapustę kiszoną i wymieszaj.

Fuczki - krok 3

Na patelni rozgrzej olej i łyżką nałóż porcje ciasta. Placki smaż po ok. 4 minuty z każdej strony.

Fuczki - krok 4

Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.