Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kluski ziemniaczane z masłem szałwiowym.

Składniki

800 g sypkich ziemniaków
120 g mąki
jaja
sól, biały pieprz
gałka muszkatołowa
1 łyżeczka oleju
50 g masła
listków szałwii
30 g świeżo startego parmezanu

Opis wykonania

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować na parze w perforowanym pojemniku do gotowania, jak podano poniżej. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mąką i dodać jaja. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zagnieść dające się formować ciasto. Formować wałki grubości palca i kroić na 3 cm kawałki. Odcisnąć rowki grzbietem widelca. Perforowany pojemnik do gotowania nasmarować olejem. Gnocchi układać ciasno obok siebie i gotować, jak podano poniżej. Masło rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Osączone gnocchi zasmażyć krótko na maśle szałwiowym i podawać posypane parmezanem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: ”Ziemniaki", ”Gotowane ziemniaki" ok. 34 minut, gotowanie na parze 100⁰C, gnocchi: 6-8 minut. Wariant: faszerowane kluseczki gnocchi: łyżką oddzielać porcje ciasta, na środku robić wgłębienie i wypełniać twarożkiem ziołowym. Zlepić ciastem i uformować. Ugotować na parze, osączyć i podsmażyć na maśle. Podawać z sosem pomidorowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych