Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gnocchi z masłem szałwiowym

Opis wykonania

Kluski ziemniaczane z masłem szałwiowym.

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki i ugotować na parze w perforowanym pojemniku do gotowania, jak podano poniżej. Gorące ziemniaki przecisnąć przez praskę. Wymieszać z mąką i dodać jaja. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zagnieść dające się formować ciasto. Formować wałki grubości palca i kroić na 3 cm kawałki. Odcisnąć rowki grzbietem widelca. Perforowany pojemnik do gotowania nasmarować olejem. Gnocchi układać ciasno obok siebie i gotować, jak podano poniżej. Masło rozgrzać na głębokiej patelni i podsmażyć na nim listki szałwii. Osączone gnocchi zasmażyć krótko na maśle szałwiowym i podawać posypane parmezanem. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: program automatyczny: ”Ziemniaki", ”Gotowane ziemniaki" ok. 34 minut, gotowanie na parze 100⁰C, gnocchi: 6-8 minut. Wariant: faszerowane kluseczki gnocchi: łyżką oddzielać porcje ciasta, na środku robić wgłębienie i wypełniać twarożkiem ziołowym. Zlepić ciastem i uformować. Ugotować na parze, osączyć i podsmażyć na maśle. Podawać z sosem pomidorowym.