Gofry orkiszowe

6 porcje
20 min
Łatwe
5 (Liczba ocen: 1)
Składniki
Gofry orkiszowe
Gofry orkiszowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wykonanie
Wszystkie składniki do przygotowania gofrów powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksuj z napojem roślinnym oraz oliwą z oliwek, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier i proszek do pieczenia, pilnując, by nie powstały grudki. Przygotowaną masę odstaw na kilka minut, w międzyczasie rozgrzewając dobrze gofrownicę.
Na rozgrzane płytki posmarowane oliwą z oliwek nałóż 1–2 łyżki masy (w zależności od wielkości gofrownicy) i piecz je przez kilka minut do zrumienienia. Gotowe gofry odłóż na kratkę do lekkiego ostudzenia (w ten sposób zachowają swoją chrupkość).
Podanie
Przygotowane w ten sposób fit gofry orkiszowe, z dodatkiem ulubionego dżemu, cukru pudru czy świeżych owoców to doskonała propozycja na sycące śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Możesz je także podać z ubitą na sztywno śmietaną i bakaliami lub odrobiną sosu czekoladowego.
Jeżeli preferujesz wytrawną wersję, po prostu zrezygnuj z dodawania do masy cukru trzcinowego.
Komentarze