Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kto z nas nie lubi puszystych, chrupiących gofrów? Niestety o tych klasycznych przygotowywanych z mąki pszennej z pewnością nie można powiedzieć, że są fit. Jeżeli dbasz o linię lub jesteś na diecie, przygotuj gofry z mąki orkiszowej – zdrową, bogatą w błonnik i sycącą alternatywę dla klasycznych gofrów pszennych!

Składniki

2 szt. Jajka
2 szklanka Mąka orkiszowa
1 łyżeczka Proszek do pieczenia
1/2 szklanka Cukier trzcinowy
1/3 szklanka Oliwy z oliwek
1 szklanka Mleko roślinne

Opis wykonania

Wykonanie

Wszystkie składniki do przygotowania gofrów powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksuj z napojem roślinnym oraz oliwą z oliwek, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier i proszek do pieczenia, pilnując, by nie powstały grudki. Przygotowaną masę odstaw na kilka minut, w międzyczasie rozgrzewając dobrze gofrownicę.

Na rozgrzane płytki posmarowane oliwą z oliwek nałóż 1–2 łyżki masy (w zależności od wielkości gofrownicy) i piecz je przez kilka minut do zrumienienia. Gotowe gofry odłóż na kratkę do lekkiego ostudzenia (w ten sposób zachowają swoją chrupkość).

Podanie

Przygotowane w ten sposób fit gofry orkiszowe, z dodatkiem ulubionego dżemu, cukru pudru czy świeżych owoców to doskonała propozycja na sycące śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Możesz je także podać z ubitą na sztywno śmietaną i bakaliami lub odrobiną sosu czekoladowego.

Jeżeli preferujesz wytrawną wersję, po prostu zrezygnuj z dodawania do masy cukru trzcinowego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Paulina24
Gofry polecają się na śniadanie. U mnie z domowym dżemem borówkowym.
KatarzynaCh
Dobra, zdrowsza wersja. Wyszły bardzo smaczne
zielone_obloczki
Bardzo smaczne gofry 😊
Toporkiewicz
Pycha w wersji na słono z warzywami i jajkiem
Rene
Gofry orkiszowe wyszły super! Z ulubionymi dodatkami to już w ogóle petarda!
KarolStrak
Przepis okay, zrobiłem bez proszku do pieczenia bo nie lubię tego posmaku. Wystarczy ubić białka i stopniowo dodawać na końcu już do porwie gotowego ciasta i delikatnie mieszać drewnianą łyżką lub szpatułką.
Marzenna
Wersja fit takich gofrów jest super. Smaczne podane na podwieczorek do herbatki.
MBrozek
Bardzo ciekawe w smaku
Aleksandra J
Bardzo smaczne 😊
bsylvia
Ciekawe w smaku gofry orkiszowe - polecam!