Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Gofry orkiszowe

Opis wykonania

Kto z nas nie lubi puszystych, chrupiących gofrów? Niestety o tych klasycznych przygotowywanych z mąki pszennej z pewnością nie można powiedzieć, że są fit. Jeżeli dbasz o linię lub jesteś na diecie, przygotuj gofry z mąki orkiszowej – zdrową, bogatą w błonnik i sycącą alternatywę dla klasycznych gofrów pszennych!

Wykonanie

Wszystkie składniki do przygotowania gofrów powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka zmiksuj z napojem roślinnym oraz oliwą z oliwek, a następnie dodawaj stopniowo mąkę, cukier i proszek do pieczenia, pilnując, by nie powstały grudki. Przygotowaną masę odstaw na kilka minut, w międzyczasie rozgrzewając dobrze gofrownicę.

Na rozgrzane płytki posmarowane oliwą z oliwek nałóż 1–2 łyżki masy (w zależności od wielkości gofrownicy) i piecz je przez kilka minut do zrumienienia. Gotowe gofry odłóż na kratkę do lekkiego ostudzenia (w ten sposób zachowają swoją chrupkość).

Podanie

Przygotowane w ten sposób fit gofry orkiszowe, z dodatkiem ulubionego dżemu, cukru pudru czy świeżych owoców to doskonała propozycja na sycące śniadanie lub zdrowy podwieczorek. Możesz je także podać z ubitą na sztywno śmietaną i bakaliami lub odrobiną sosu czekoladowego.

Jeżeli preferujesz wytrawną wersję, po prostu zrezygnuj z dodawania do masy cukru trzcinowego.

Bosch do kuchni