


Chleb codzienny dla początkujących, który - po dodaniu ziaren czy dowolnych suszonych owoców tak jak na zdjęciu - zmienia się w rarytas.
Drożdże najpierw należy rozpuścić w połowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, następnie dodać do tego roztwór drożdży, posiekane morele oraz siemie lniane Ciasto dokładnie wyrobić ręką, potem przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu bez przeciągu na około godzinę. Po upływie czasu ciasto znów zagnieśc i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i zostawić na kolejny kwadrans. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut, potem zredukować temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Kroić po wystygnięciu. Warto podczas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą - skórka chleba będzie bardziej elastyczna.