Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb codzienny dla początkujących, który - po dodaniu ziaren czy dowolnych suszonych owoców tak jak na zdjęciu - zmienia się w rarytas.

Składniki

1 kg mąka
3 szklanka woda
25 g drożdze
1 łyżeczka sól
1 łyżeczka cukier
10 szt. suszone morele
0,5 szklanka siemie lniane

Opis wykonania

Drożdże najpierw należy rozpuścić w połowie szklanki wody. Mąkę przesiać do miski, wlać wodę, wsypać cukier, następnie dodać do tego roztwór drożdży, posiekane morele oraz siemie lniane Ciasto dokładnie wyrobić ręką, potem przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu bez przeciągu na około godzinę. Po upływie czasu ciasto znów zagnieśc i przełożyć do blaszek. Przykryć je ściereczką i zostawić na kolejny kwadrans. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 210*C i piec około 10 minut, potem zredukować temperaturę do 180*C i piec jeszcze około godziny. Kroić po wystygnięciu. Warto podczas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą - skórka chleba będzie bardziej elastyczna.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych