GRUSZKA Z KUSKUSEM NA CHŁODNE WIECZORY
4 porcje
Średnie
Delikatna, aromatyczna, rozpływająca się w ustach gruszka sprawi, że spędzisz miłe wieczorne chwile.
Składniki
20 g kasza Kuskus
2 łyżka amarantus ekspandowany
1 łyżka miód
10 g słonecznik
1/2 łyżeczka cynamon mielony
10 g gorzka czekolada
1 łyżeczka płatki migdałowe
GRUSZKA Z KUSKUSEM NA CHŁODNE WIECZORY
GRUSZKA Z KUSKUSEM NA CHŁODNE WIECZORY
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gotujemy kuskus przez około 5 min. W tym czasie obieramy gruszkę, kroimy na pół i usuwamy gniazda nasienne drążąc delikatnie środek. Kuskus mieszamy z amarantusem, miodem, słonecznikiem i cynamonem, a następnie wypełniamy środek gruszki i umieszczamy ją w naczyniu żaroodpornym. Gruszki zalewamy wodą (do 3/4 jej wysokości). Wstawiamy naczynie do pieca nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. W czasie, gdy się pieką roztapiamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej ( w razie potrzeby można dolać odrobinę mleka) i prażymy płatki migdałowe na rozgrzanej patelni. Po upieczeniu, miękką gruszkę wykładamy na talerz i polewamy roztopioną czekoladą.
Smacznego ;)
Komentarze