Kuskus
Drobne ziarna niewymagające gotowania znane są jako kasza kuskus, ale łączą w sobie właściwości kaszy i makaronu. Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, wywodzi się z kuchni krajów północno-zachodniej...
Czytaj więcej
Drobne ziarna niewymagające gotowania znane są jako kasza kuskus, ale łączą w sobie właściwości kaszy i makaronu. Kuskus jest wyrobem z pszenicy durum, wywodzi się z kuchni krajów północno-zachodniej Afryki, a swoją nazwę zawdzięcza naczyniu, w którym przygotowuje się potrawę o tej samej nazwie. Kasza kuskus cieszy się popularnością ze względu na łatwość i szybkość przygotowania. W zależności od rodzaju kaszę można przygotować na parze, ponad gotującym się mięsem i warzywami albo – bez gotowania – jedynie zalewając gorącą wodą lub bulionem, po kilku minutach kuskus jest gotowy do spożycia. Zaletą kuskusu jest także wszechstronność jego zastosowania w kuchni.
Kuskus przepisy
Sałatka z kuskusem to pomysł na szybką i zdrową przekąskę – gdy mają pojawić się niespodziewani goście, chcesz opróżnić lodówkę albo zabrać szybki obiad do pracy – na ciepło i na zimno, na słodko czy wytrawnie. Z czym jeść kaszkę kuskus? Właściwie ze wszystkim.
Grillowany filet z kurczaka, kuskus, liście rukoli, pomidorki koktajlowe z dodatkiem sosu jogortowo-czosnkowego, to prosty przepis na pyszne danie. Kurczaka zastąpią z powodzeniem grillowany łosoś, tuńczyk z puszki albo grillowana cukinia, papryka, a także serek typu feta (by przełamać słony smak sera, możesz dodać ziarna granatu).
Sałatka kuskusowa z duszoną wątróbką drobiową, granatem i dużą ilością posiekanej natki pietruszki to danie dobre na obiad, kolację i jako lunch do pracy. Wątróbkę możesz zastąpić smażonymi boczniakami pokrojonymi w cienkie paski, duszonymi kurkami lub pieczarkami.
Sprawdź też kuskus perłowy, to smaczny zamiennik makaronów i ryżu jako dodatków do dań obiadowych.