Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Gruszki w syropie do słoików to doskonały sposób na zachowanie smaku lata przez cały rok. Ten prosty przepis pozwoli Ci cieszyć się słodkimi, soczystymi gruszkami jako dodatkiem do deserów, naleśników czy porannej owsianki.

Składniki

250 g - cukru
1 kg - gruszek
300 ml - cukru
1 łyżka - goździków
1 laska - cynamonu

Opis wykonania

Krok 1

Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na pół lub ósemki. Ustaw rondel na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodaj wodę i cukier. Mieszaj, aż się cukier rozpuści.

Krok 2

Dodaj cynamon i goździki oraz pokrojone gruszki. Gotuj gruszki na płycie grzewczej na małym ogniu przez około 20–25 minut, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać.

Krok 3

Przelej gruszki wraz z syropem do słoików i zakręć je. W większym garnku ustaw słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotuj na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Tak pasteryzowane słoiki powinny być zdatne do spożycia przez wiele miesięcy.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.  



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych