Gruszki w syropie do słoików
2 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Gruszki w syropie do słoików
Gruszki w syropie do słoików
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obierz gruszki, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na pół lub ósemki. Ustaw rondel na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodaj wodę i cukier. Mieszaj, aż się cukier rozpuści.
Dodaj cynamon i goździki oraz pokrojone gruszki. Gotuj gruszki na płycie grzewczej na małym ogniu przez około 20–25 minut, aż staną się miękkie, ale nie będą się rozpadać.
Przelej gruszki wraz z syropem do słoików i zakręć je. W większym garnku ustaw słoiki tak, aby się nie dotykały, a woda sięgała do 3/4 wysokości słoika. Gotuj na małym ogniu 10 minut od momentu zagotowania. Tak pasteryzowane słoiki powinny być zdatne do spożycia przez wiele miesięcy.
Porada
Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.
Komentarze