Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Przepis na gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami i miodem

Przepis na gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami i miodem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 3)


Do tej potrawy użyjesz:
Charakterystyczny piknanty smak gorgonzoli w zestawieniu ze słodką gruszką, miodem i orzechami to ciekawe słodko-wytrawne połącznie, które z pewnością podbije podniebienia wielu osób. Przyrzyj się przepisowi na ten przysmak!

Składniki

2 szt. średnio dojrzałych gruszek
60 g gorgonzoli
1 łyżka miodu
2 łyżka posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy
do smaku mięta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
323.5 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Węglowodany
29.6 g
Błonnik
8.7 g
Białko
3.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Krok 1

Gruszki umyj, osusz, przekrój na pół. Łyżką usuń gniazda nasienne. Do każdej gruszki w miejsce gniazda nasiennego dodaj gorgonzolę, polej całość miodem, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Krok 2

Gruszki ułóż na blasze do pieczenia Air Fry, wcześniej posmarowanej oliwą, piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Poniżej blachy z gruszkami wstaw drugą blachę, na którą będą ściekały soki z gruszki. Gotowe gruszki przełóż na talerze, posyp świeżą miętą, podawaj ciepłe.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 3
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Przepyszna i oryginalna przystawka na każdą imprezę.
Magda
Ciekawy pomysł połączenia smaków :)
Anna
Absolutnie rewelacyjny deser. Idealny na każdą okazję. Gruszki wyszły idealnie. Polecam
Babeczka
Są genialnie pyszne , przygotowanie banalnie proste i szybkie jadłam kiedyś podobne na weselu ale były jeszcze z lodami i kruszonką mega
Małgorzata
Dzisiaj zamiast nudnej kanapki na kolację, była ta wykwintna gruszka. To zestawienie smaków, które uwielbiam 🥰
Sylwucha
Coś wspaniałego! Jak ktoś lubi sery pleśniowe to to jest nowy wymiar smaku. Gruszeczka, specyficzny smak sera plus miodek, kruche orzechy…Jestem zauroczona
Aleksandra J
Szybka, pyszna przekąska