Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Przepis na gruszki zapiekane z gorgonzolą, orzechami i miodem

Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Do tej potrawy użyjesz:
Charakterystyczny piknanty smak gorgonzoli w zestawieniu ze słodką gruszką, miodem i orzechami to ciekawe słodko-wytrawne połącznie, które z pewnością podbije podniebienia wielu osób. Przyrzyj się przepisowi na ten przysmak!

Składniki

2 szt. średnio dojrzałych gruszek
60 g gorgonzoli
1 łyżka miodu
2 łyżka posiekanych, łuskanych orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy
do smaku mięta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
323.5 kcal
Tłuszcz
18.2 g
Węglowodany
29.6 g
Błonnik
8.7 g
Białko
3.8 g
Sól
0 g

Opis wykonania

Gruszki umyj, osusz, przekrój na pół. Łyżką usuń gniazda nasienne. Do każdej gruszki w miejsce gniazda nasiennego dodaj gorgonzolę, polej całość miodem, posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Gruszki ułóż na blasze do pieczenia Air Fry, wcześniej posmarowanej oliwą, piecz w piekarniku przez 30 minut w temperaturze 150 stopni. Poniżej blachy z gruszkami wstaw drugą blachę, na którą będą ściekały soki z gruszki. Gotowe gruszki przełóż na talerze, posyp świeżą miętą, podawaj ciepłe.

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.

Bosh Logo
Bosh
Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych