Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym

Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Obłędne w smaku !

Składniki

4 szt. gruszki
100 g ser pleśniowy
50 g orzechy włoskie
3 łyżka miód
2 łyżeczka cukier trzcinowy
2 łyżka masło klarowne
2 łyżeczka rum lub brandy

Opis wykonania

Gruszki nacinamy dookoła,tworząc wgłębienie w które wkładamy kawałki sera pleśniowego i kawałki orzechów włoskich. Jeśli gruszka nie chce ustać, odcinamy plaster od szypułki, aby ją ustabilizować. Tak przygotowane gruszki zapiekamy 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200C. W tym czasie przygotowujemy sosik do naszych gruszek. Sosik palce lizać ! Masło roztapiamy, dodajemy brandy lub rum, cynamon,miód i cukier trzcinowy. Łączymy, aż do powstania jednolitej płynnej polewy. Po 15 minutach wyjmujemy nasze gruszki z piekarnika i polewamy ciepłym jeszcze sosikiem. Jeś pozostały ci orzechy możesz je wysypać na talerzyk z gruszkami i również zalać sosem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych