Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
4 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Gruszki zapiekane z serem pleśniowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Gruszki nacinamy dookoła,tworząc wgłębienie w które wkładamy kawałki sera pleśniowego i kawałki orzechów włoskich. Jeśli gruszka nie chce ustać, odcinamy plaster od szypułki, aby ją ustabilizować. Tak przygotowane gruszki zapiekamy 15 minut we wcześniej nagrzanym piekarniku do 200C. W tym czasie przygotowujemy sosik do naszych gruszek. Sosik palce lizać ! Masło roztapiamy, dodajemy brandy lub rum, cynamon,miód i cukier trzcinowy. Łączymy, aż do powstania jednolitej płynnej polewy. Po 15 minutach wyjmujemy nasze gruszki z piekarnika i polewamy ciepłym jeszcze sosikiem. Jeś pozostały ci orzechy możesz je wysypać na talerzyk z gruszkami i również zalać sosem.
Komentarze