Hummus z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
6 porcje
30 min
Średnie
Kolejna pasta. Robię też inne, np. z fasoli ADZUKI, takich samych dodatków, które podałam tutaj. Zastępuję czubricę suszonym tymiankiem. Hummus jest idealny, gdy przygotowujemy szybkie przekąski na przykład na przyjęcie.
Składniki
1 szklanka soczewica czerwona
6 szt. pomidory suszone w zalewie
2 - 3 łyżka zalewa od pomidorów
1 garść pestki słonecznika
1 łyżeczka czubrica czerwona
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
6 szt. bułka grahamka
Hummus z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Hummus z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach sprawdzić, czy jest miękka. Wodę odlać, soczewicę ostudzić. Do blendera włożyć soczewicę, pestki słonecznika, suszone pomidory i zalewę z pomidorów, czubricę czerwoną (jeśli jej nie mamy, możemy wykorzystać szczyptę ostrej papryki). Zblendować na gładką masę. Jeśli nie jest jeszcze aksamitna, dodać trochę oliwy z pomidorów. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Posmarować bułki grahamki. Ozdobić warzywami typu ogórek świeży, pomidorki koktajlowe.
Komentarze