Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Hummus z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Hummus z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kolejna pasta. Robię też inne, np. z fasoli ADZUKI, takich samych dodatków, które podałam tutaj. Zastępuję czubricę suszonym tymiankiem. Hummus jest idealny, gdy przygotowujemy szybkie przekąski na przykład na przyjęcie.

Składniki

1 szklanka soczewica czerwona
6 szt. pomidory suszone w zalewie
2 - 3 łyżka zalewa od pomidorów
1 garść pestki słonecznika
1 łyżeczka czubrica czerwona
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
6 szt. bułka grahamka

Opis wykonania

Soczewicę opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po 15 minutach sprawdzić, czy jest miękka. Wodę odlać, soczewicę ostudzić. Do blendera włożyć soczewicę, pestki słonecznika, suszone pomidory i zalewę z pomidorów, czubricę czerwoną (jeśli jej nie mamy, możemy wykorzystać szczyptę ostrej papryki). Zblendować na gładką masę. Jeśli nie jest jeszcze aksamitna, dodać trochę oliwy z pomidorów. Doprawić do smaku pieprzem i ew. solą. Posmarować bułki grahamki. Ozdobić warzywami typu ogórek świeży, pomidorki koktajlowe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych