Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Hummus

Hummus

Korzenie potrawy sięgają Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. Według legendy przepis na hummus został opracowany przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Dziś pastą z ciecierzycy zajadają się wielbiciele...

Czytaj więcej
Hummus
Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Korzenie potrawy sięgają Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. Według legendy przepis na hummus został opracowany przez sułtana Saladyna podczas wypraw krzyżowych. Dziś pastą z ciecierzycy zajadają się wielbiciele kuchni roślinnej pod każdą szerokością geograficzną. Ale właściwości hummusu docenili nie tylko wegetarianie.

Odżywcza, bogata w składniki mineralne oraz białko pasta stanowi dodatek do wielu dań pochodzących z kuchni arabskiej, izraelskiej i północno afrykańskiej. Jedzenie hummusu przyczynia się również do poprawy trawienia, reguluje poziom cukru oraz jest skuteczną bronią na anemię. Podawany bywa jako dodatek do: 

 

  • szakszuki, 

  • falafeli, 

  • pieczonej ryby. 

 

Jak zrobić hummus

 

Klasyczny domowy hummus przygotujesz bez problemu z przepisu Akademii Samku 1. Oprócz pasty z cieciorki znajdziesz tu także przepisy na:

 

  • hummus z bobu, 

  • czerwonej soczewicy, 

  • i szybki hummus. 

 

Kiedy niespodziewanie pojawią się goście – wystarczy paczka krakersów i domowe kiszone ogórki, goście wyjdą najedzeni a Ty się nie napracujesz.

Domowy hummus polany oliwą z oliwek można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku do pięciu dni. Zapas hummusu można zamrozić. 

 

Z czym jeść hummus

 

Doskonale sprawdzi się jako pasta do kanapek w towarzystwie warzyw lub wędliny czy jajka. Jako przekąska na imprezę z krakersami lub dip do pokrojonych w słupki warzyw (marchewki, selera naciowego lub pietruszki). 

Hummus dodany w postaci sosu do sałatek z kaszy czy soczewicy daje uczucie sytości, na długo zapewniając sporą dawkę wartościowych składników. Sięgnij po przepisy z Akademii Smaku i przygotuj domowy hummus!